Instagram

Wednesday, November 13, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( Day 2 Part 2 ) Kinabalu Park ( Timpohon Gate ), Desa Cattle Farm, Kinabalu Pine Resort #kaknatheexplorer

Salam uolls semua..
rindu kakna x? nak dengar cerita lagi tak?
silalah baca entry ni sehingga habis..x rugi..hehehe #kaknatheexplorer datang lagi..

Untuk Entry kalini part 2, masih lagi menceritakan perjalanan ke kundasang.
pitstop kali ni adalah :-

KINABALU PARK

selepas pekan nabalu, uolls jalan terus jerk..ikot je signboard n arahan drpd google maps.
klu disemenanjung suara abam hemsem, tp klu kat borneo ni suara akak manis..hahahahahaa
klu akak manis ni xde bunyi or bebel apa2 ada 2 benda jadi
1) korang melalui jalan yg betol
2) xde signal ( line tenet ) hehehehee


sepanjang perjalanan tu anda akan disajikan dengan pemandangan yg indah2...
tp banyak beno church nye wei..rasanya mcm tiap2 300m akan ada church..padahal sebelah2 je pun..
aku tak tau apa beza church2 tersebut..ada fahaman lain2 ke? heeeee

and ada jugak gerai yg menjual Babi Hutan bakar..hahhaa kt tepi jalan je pun...jgn singgah plak, bagi yg muslim la...Harammmmmmmm...
semakin kita menghampiri kinabalu park, semakin dekat la gunung kinabalu kita bleh tgk..



Kinabalu Park ni, belah kiri kita juga ye..ikot je signboard. jgn risau korang xkan sesat..
klu korang nampak batu besar seperti gambar dibawah ni, maknanya korang di landasan yg betul...
masuk je kt sini akan ada gate n guard..silalah bayar utk masuk ye kawan2..tak mahal pun.


Bayaran masuk adalah RM3 seorang, aku x sure plak if kanak2 n senior citizen lain harga ke tak. heheh ampunnnnnn.....yelah, nak naik pun kemain curam bukit dia, mana nak pegang hand break, mana naik main gear yelah keta manual, mana nk bayar ticket..nak amik gambar bagai..abaikan..pandai2 la korang google sendiri..jgn malas..heheheheee


ok, bila da siap bayar semua, terus belok kekiri..jgn memandai kekanan plak ye..jgn sehala..kiranya  korang akan buat 1 pusingan..semua tempat akan pegi..antara nak ngan tak nak singgah je...
masa otw jalan tu, korang akan nampak rumah2 staf..mmg cantik la, mcm ada kt luar negara plak...
pastu tetiba aku nampak eh, eh..nmpk puncak kinabalu..masa tu dlm pkl 11.30, tp cuaca panas terik..
aku terus berenti kt tepi jalan, suka2 je kan..lantak la..bukan senang nak nampak..

terus snap! tapi kan.........


dia tunjuk puncak dia tu kejap jerk..x sampai berapa minit pun..ko tgk lah gambar aku kt bawah ni, dia da tutup balik ngan awan...sobsss......kejap je aku dpt tgk..x sempat bergambar ngan dia..
memang betol la kata orang, gunung kinabalu ni memang pemalu..dia tunjuk diri dia kejap jerk...




 sebelum korang sampai ke timpohon gate, mmg jalan bengkak bengkok,sempit n agak teruk sket..
masa memula aku lalu tu, dlm hati aku btol ke ni jalan dia, betol ke..aku mcm was2..tp2 aku teruskan jugak..
keadaan jalan mmg teruk sbb kita akan mendaki..dengan kereta manual n bukan power stereng mmg mencabar ye kawan2..mmg berpeluh ketiak nak handle kereta yg bukan power stereng ni..

sampai kt hujung jalan, aku nampak byk kereta park..hehhehee phewwww lega, kerana aku berada dijalan yg benar..klu sesat mati la aku...sini adalah gate utk pendaki mendaki gunung kinabalu.



amacam..ada gaya tak? gagah kan? berketak tgn aku bwk kereta bukan power stereng ni..pasghaaahhhhhhh


ok, da settle kt sini, meh le turun bawah semula..mungkin aku dtg lewat, so aku x jumpa pun ngan pakcik pengangkat barang n pendaki yg nk mendaki..xde apa pun kt sini..

masa otw turun tu, korang akan nampak pit stop ni..aku rasa ni gate utk panjat gunung kinabalu gak kot..sbb ada kaunter bagai..panjat atas oh, ada spot menarik utk amik gambar...time ni panas terik, so lepas amik gambar aku trus turun n gerak semula.

subhanallah cantik :)

cantik kan? panas terik time ni..

da settle aku gerak semula, kat sini port terakhir utk amik gambar..ada banyak kereta parking sbb kt sini gak location aku x sure, mungkin hostel utk pendaki sebelum start mendaki gunung kinabalu..
pemandangan cantik..


 oh ye, bukan aku nk bergambar ngan brader ni, tp dia eh..hehehee aku layankan jerk..dia ni group drpd RHB bank, da naik gunung kinabalu, & da nak gerak ke poring hot spring :)


klu pagi2, kt belakang ni adalah Gunung Kinabalu ye kawan2..bygkan, betapa jelasnye kita bleh nampak gunung kinabalu if xde awan tu..:)
ok, da settle semua aku terus meneruskan perjalanan ke Desa Cattle Farm

DESA CATTLE FARM

 sebelum sampai Desa Cattle Farm, aku singgah kt bulatan mesilou ni utk tanya arah pada sorang pakcik ni..
jgn risau org sabah ni baik2 belaka n peramah :) oh, kt bulatan mesilou ni ada pasar..aku just singgah n tgk2 keadaan sekeliling sbb pasar da nak tutup...tutup pkl 1pm..

seperti biasa, singgah utk snap gambar..lawa betul pemandangan..subhanallah...





lepas da tau arah, aku teruskan perjalanan..dekat je..nnt kat belah kanan ada Memorial War Park ( aku tak singgah pun heeeeeeee..sbb malas ) , aku teruskan perjalanan...
smpai la nampak signboard belah kiri..jalan berbatu batu..arghhhh stress..sbb aku risaukan tayar kereta..hahahahaaa klu naik 4X4 ok jgk layan batu2 ni...
jalan mmg teruk gile..korang bwk jelah slow2 eh..kang ada gak tayar meletup sbb terkena batu2 tajam...

korang akan nampak gate ni, sila lah bayar :) RM4/pax
time ni cuaca mmg panas terik...12.30pm...hahhahaaa nampak mcm sejuk je kan? hakikat nye panas gile....


 sampai sudah desa cattle farm....heeeeee...masuk je kt dalam ni ada cafe n jual ice cream serta susu lembu n ada sedikit cenderahati..aku beli susu coklat jerk....aku ni jenis x minum susu...hahahhaaa so konon2 belikan utk P's jerk.


pemandangan mmg superb!

hheheheheee lembu lembu..

batu wajib utk amik gambar :)
 ok, pakwe2 sabah ni ada time aku nak amik gambar kt batu ni, so aku mintak tolong salah sorg utk amikkan gambar aku ngan P's..hahahaaa apa lagi, kemain bro tu amik gambar aku, entah bape banyak dia amikkan..
pastu ajak kawan2 yg lain bergambar sama2...sporting diaorg ni..tp kita ni klu nak ramah berpada pada ye kawan2..kena beringat jugak :)

terimalah gambar band terbaru kolaborasi antara awek semenanjung bersama cowok sabahan :) hahahaaaa

da settle bergambar bagai, jommmm keluar! kita teruskan perjalanan kita :)

berterbangan tudungku ini...hehheheeee


KINABALU PINE RESORT

klu drpd bulatan mesilou tu, korang terus..nanti belah kiri korang akan nampak sederet gerai2 jual buah buahan n sayur sayuran..mmg banyak la..rambang mata tgk..belah kanan ada gerai jual bunga.

jalan depan sket belah kanan korang akan nampak Kinabalu Pine Resort ni ( belah kanan sila bagi signal ye..hehehehee ....)
memang cantik korang...:) excited terus....
aku terus parking & pergi receptionist counter, nak tanya kot2 bleh check in awal..memandangkan baru pkl 1.15pm..check in pkl 2pm...
Al-Hamdulillah kami boleh check in awal..
sediakan RM200 cash utk deposit ye kawan2...nnt masa check out dia pulangkan semula. da settle moh le bergerak ke bilik.


oh, ye memandangkan kami buat reservation 2 kali, atas beberapa faktor yg x dpt dielakkan kami x dapat block P, kerana block P semua skali standard room..
kami cuma dapat superior deluxe Room...xpe lah kawan2..nampak jgk gunung kinabalu drpd tmpt kami, wlupun terhalang dgn pokok n block2 lain..

taraa...........nilah bilik kami.. Block H bilik no. 3 :)
excited..sebab drpd luar pun da cantik tau....balcony kitaorg luas sangat, siap ada kerusi..mmg klu berkumpul ramai2 kt balcony pun xde hal...sbb luas.




 bila bukak je pintu..jeng jeng jeng.....bilik kami luas gile! hehehheeee
memang terubat sendu dihati x dpt bilik block P :) hehehheeeee


 katil King size :-p mmg puas golek2...



ada dressing table :)
siap ada hair dryer lagi uolls....


 bilik air yg luas dan bersih...dlm bilik pun dia ada sediakan selipar jepun..:)



 mcm biasa ada mineral water,coffee, tea,sugar..semua skali la....



kami rehat2 kejap..pastu aku ajak P's ke pekan ranau, P's pun nak cari ATM..lagipun perut aku da lapar gile..cuma makan roti je seketul..huhuuuu....lgpun da pkl 2pm time tu...maka kami pun geraklah..xde la jauh mana..dlm 15min perjalanan if xde lori la kt depan..hehehehee..

sampai pekan ranau, cari bank..Maybank n CIMB sebab P's nak settlekan sewa rumah n bayaran2 dia yg lain...settle semua aku pun nampak KFC mcm menyelerakan..hahahaaaaaa
kt semenanjung aku x pandang pun KFC, tp bila sampai Sabah kemain tekak aku ni...
P's belanja KFC yeay.......

otw balik, aku singgah kt gerai2 yg jual buah buahan n sayur sayuran tu..aku beli anggur,strawberi,limau bali,kerepek lidah n kerepek ubi..utk buat kudap kudapan kt bilik nnt..cuaca sejuk mesti cepat lapar kan..

gambar ni aku snap pkl 4pm..masa ni nampak puncak sekejap...


 balik bilik, aku terus mandi..pastu keluar bilik aku nampak ada rainbow.....subhanallah cantik nye....
cepat2 aku panggil P's..dia pun excited nampak rainbow..heeeeee


aku lepak2 kat luar bilik, duduk kt kerusi sambil makan buah n menghirup udara yg segar..seriously..aku rasa mcm rugi sangat stay 1 hari..if stay 2 hari pun xpe weiiii...xpe, insyaallah maybe next time...

amboi..relax nampak..hahahaaaa

 aku dinner n breakfast kt KPR ni je, sebab bayaran da termasuk skali ngan dinner n breakfast utk 2 org :)
utk dinner kami diberikan sup sayur labu air, fillet ikan masak sos tiram, kari daging, sayur cendawan, chinese tea :) alhamdulillah makanan cukup dan sgt mengenyangkan..rasa pun sedap :)


dah kenyang..aku ngan P's balik semula ke bilik..tido awal..sebab pagi2 da kena bangun..yelah kat sini kan awal..pkl 6 da cerah...
pkl 8 aku da start mengantok..lagipun seharian berjalan, dgn x cukup tidurnya..so marilah kita tido awal....
aku pun da penat menaip ni...

jumpa lagi k...
:)

2 comments:

  1. kt batu ladang lembu tu dh ada kerusi dh...zura gi aritu kosong je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..tapi nmpk mcm da buruk sket la..heheheh :)

      Delete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='