Saturday, August 20, 2011

ibarat buluh!

Salam manis haibeautiful =)

Entry kali ni agak sadis sket..yelah, tak tau nak luahkan pada siapa..hanya diri sendiri tempat mengadu & ntbook ni yg sentiasa menemani SYE saat2 SYE memerlukan seorg sahabat utk bercerita..


meratapi nasib sendiri, dan SYE sentiasa bermuhasabah diri & percaya setiap masalah yg datang itu adalah dugaan hidup yg perlu SYE tempuh, bukan kerana ALLAH tidak sygkan SYE, tp DIA menguji SYE kerana mahu SYE sentiasa dekatkan diri padaNYA..SYE akan cuba memandang sesuatu masalah tu drpd sudut yg berbeza, jadikannya supaya kelihatan lebih ringan dan menyeronokkan..hadapi dgn SENYUMAN krn ianya pasti akan berlalu!



DIA menguji SYE bagaimana menjadi seorg yg penyabar..drpd kehidupan yg agak senang, SYE diuji sedikit demi sedikit..mungkin skrg SYE menjalani zaman kejatuhan SYE tp insyaallah, setiap yg berlaku tu ada hikmah disebaliknya..semoga SYE sentiasa tabah menghadapi setiap dugaan yg bakal tiba..Biar org mengeji SYE kerana mereka x tau apa2 kerana mereka bukan berada ditempat SYE..biarkan mereka terus berkata kata kerana SYE x mgkin akan berputus asa hanya kerana kata2 kosong yg mgkin hanya berbekas tanpa meninggalkan parut dihati..


Bagi SYE kata2 itu ibarat BULUH yang tajam, kerananya SYE TERLUKA..dan luka itu tidak mudah untuk diubati..kepadamu ya ALLAH, berikanlah hambaMU yang kerdil lagi hina ini kekuatan utk menghadapi dugaan daripadaMU..kepadaMU aku berserah..Amin ya rabbal alamin..





Monday, August 15, 2011

nasi lemak 80sen jerk?

salam manis haibeautiful =)

sembang2 ringan arini nak cerita pasal nasi lemak, makanan tradisional kegemaran rakyat malaysia =) perghhh time puasa mcmni sembang pasal nasi lemak mmg terliur kan? ha ha ha anyway last friday SYE + DYE (mrBF) + kak ayu + abg. shahril + andzar imran + arrayyan imran ( bwk sekampung ha ha ha ) pi jalan2 pusing2 ronda2 K.L..ha ha ha sesekali pergi apa salahnya =) lgpun asyik kuar berdua ngan DYE (mrBF) mmg bosan..

pastu we all decide utk makan nasi lemak dekat kg baru..ala, kg baru mmg famous ngan tempat makan yg best2..( selepas puas berfikir )..dlm perjalanan tu abang + rayyan tido sakan..diaorg tu mmg pantang dok dlm aircond cnfirm tido nyer..lg2 si rayyan tu, tido nyenyak! ha ha ha

around 35min we all pun sampai ke destinasi yang dituju..CT GARDEN nasi lemak, kg baru K.L..memula sampai tu org mmg ramai tp still ada space utk pilih tempat duduk lg...tapi sedikit demi sedikit orang ramai mula serbu kt nasi lemak C.T GARDEN kg.baru ni hello! now da pkl 1.00AM la.. tp still mcm pkl 8.00PM lg..perghhh...!( u all bygkanlah sendiri mcmana rupanya ). anyway, we all ambil nasi lemak 8 bungkus which is setiap sorg makan 2 bungkus + paru goreng + sambal kentang + sambal kerang + ikan keli goreng + oren jus + teh suam + kopi o + nescafe ( x brape ingat ) = total semua skali dlm RM 25.++..quite murah kan? harga mmg O.K la & berpatutan & yg paling penting abg shahril yang berlanja..he he he ( pastu abg shahril tapau lagi 10bgks nasi lemak ) =)


 masa memula dtg mmg terkejut sgt tgk coz setiap org yg datang tu ambil nasi lemak skali banyak tau..perghhh dlm hati cakap diaorg ni makan ke melantak? penuh satu tray ngan nasi lemak, 1 tray lagi penuh ngan lauk pauk..tu belum lg tray air..mmg x menang tangan..pekerja kedai pun x menang tgn sediakan air..kakak yg tlg ambilkan lauk pun sgt sibuk layan pelanggan yg x putus2 datang, apatah lagi abang2 yg bungkus nasi lemak tu..mmg pantas! da mcm super sonic (kartun yg aku suka tgk time kecik2 dulu)..tgk org makan semuanya licin tanpa sisa & saki bagi..syabas semua! coz x membazir...tapi rayyan jugak yg rugi coz dia tido..x dapat rasa nasi lemak yg sedap lg power tu..hehehe abang plak mcm biasa x gheti duduk diam..aktif jerk sepanjang masa bukan stakat tgn & kaki yg aktif, mulut pun sama bising sebut there bah, there car..ha ha ha
tp, keesokan harinya rayyan demam :-( kesian rayyan mgkin sebab x dapat rasa nasi lemak kg baru ni kot..ha ha ha ( berjangkit drpd SYE kot, coz SYE demam & selesema ) get well soon k rayyan..auntie anna love u, & abang also..=) saranghae..


kalau cakap saje tanpa bukti mmg x best kan? haaaa...ce tengok, ce tengok gambar ni..ce tengok... =)


pintu masuk 




org yg datang makan sekali ambil mmg byk...



nasi lemak 80sen




byk pilihan lauk yg sedap2 belaka




harga agak berpatutan =)

sekian utk entry kali ni..jumpa lg =)

Sunday, August 7, 2011

mereka perlukan SINAR

salam manis haibeautiful =)

syahdu kan title utk sembang2 ringan arini..bukannya apa, arini SYE berkesempatan tgk rancangan singgah sahur (TV3)..kebetulan pulak episod kali ni adalah golongan gelandangan ( homeless ), golongan gelandangan ini adalah golongan yang tiada tempat tinggal yang tinggal dijalanan, dibawah jambatan serta kaki2 lima...
 memang sedih sangat2..tak tertahan airmata ni drpd mengalir..hati SYE betul2 tersentuh..sekeras keras kerikil akhirnya tersentuh juga hati ni melihat kesusahan orang lain..



kasihanilah mereka ini..

ya ALLAH! sesungguhnya masih ramai lagi mereka2 diluar sana yang lebih susah daripada kita..susah mcmana pn kehidupan kita, kita masih ada tempat utk berlindung drpd panas, hujan..tempat untuk tidur & mandi..kita masih boleh makan makanan yg sedap2..tapi mereka? hanya berbumbungkan langit & berlantaikan bumi..tidur dijalanan, kaki lima, bus stop..kebanyakan mereka adalah drpd golongan warga emas..jauh drpd kampung halaman..ada yg sudah tidak mempunyai saudara mara lg ( sebatang kara ), ada yang dibuang keluarga, ada yang dibuang oleh anak sendiri..ya ALLAH! berdosa besar kita sebagai anak mengabaikan tanggungjawab terhadap ibu bapa..


mereka memerlukan pertolongan


semoga tuhan memberikan mereka (golongan gelandangan ) kekuatan utk menghadapi hari2 yg mendatang..
dan semoga berjuta2 rakyat malaysia yang kaya raya dapat MEMBANTU & memberi SINAR harapan yang baru kpd mereka ( golongan gelandangan ). sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima..



ini baru segelintir drpd mereka semua

dalam kita semua sibuk memberi perhatian kepada anak2 yatim, jangan dilupa kepada golongan gelandangan ini, kerana mereka juga amat2 perlu DIBANTU..lagi2 dibulan mulia ini ( ramadhan ) berbanyaklah kita membuat AMAL dgn ikhlas..semoga ALLAH menerima AMAL & IBADAH kita ini..Amin ya rabbal alamin..


semoga ada yang sudi membantu & prihatin terhadap nasib golongan gelandangan ini.
 



sekian drpd SYE..=)
selami nasib mereka ini, anda pasti akan mengerti!

Wednesday, August 3, 2011

there bah(bus), there car & Dog,Dog,Dog,Dog......

salam manis haibeautiful =)

 ha ha ha..mcmana ngan hari ke2 puasa? best x? SYE hari ke2 buka puasa ngan kwn2 kerja part time jerk..tp mmg best, coz makan ramai2..sama2 dapat rasa sikit2 pe makanan yg kwn2 lain bawak utk buka puasa..best kan mcmtu..=) harmoni jerk..

actualy arini nk sembang2 ringan pasal muhamad andzar imran jerk..oh! x lupa jgk pasal muhamad arrayyan imran ..=) semakin membesar & da tentu smakin lasak! ..


now rayyan da smakin membesar, ha ha ha makan n minum susu je kejenyer..bila timbang tgk da 13kg..ha ha ha kak ayu mula ar tu cuak..ha ha ha rayyan da kena start diet =) minum susu 2X je sehari k..confirm mmg rayyan akan mengamuk..


abang (andzar) plak arini dpt merasa naik keta uncle muzil (mrBF), bukan main seronok n excited lg si abang..but abang disiplin..duduk diam2 jerk..tp mulut x berhenti bercakap sebut bah(bus) & car..ha ha ha
 "there bah(bus)" abang pelat, blum pndai sebut perkataan BUS dgn betul =)
 "there car..
 "there bah (bus)" even dia nmpak MPV..(yelah, MPV kan besar so,dia nmpk mcm bas la,begitu jugak ngan VAN ) hahahaha..
 "there bah(bus)" even dia nmpk lori..once bila kita ckp..
 " no,there's a lorry abang.." dia ttp sebut "bah..bah..bah.." hahahaha
 coz abang cuma tau & sebut BAH(bus) & CAR jerk..

 once more, abang cuma tau sebut nama binatang DOG shj..ha ha ha..coz dia cuma n slalu bmpk dog shj..& pussy cat..so, bila abang nmpk dog dia akan sebut berulang2 kali
 "Dog, Dog, Dog, Dog, Dog, Dog..even dia nmpk bear ke, cow ke kt TV..ha ha ha itulah dia abang..
now, dia da semakin membesar n sgt lasak..celik mata jerk x berhenti non-stop kaki dia berjalan, berpusing2 kehulu kehilir..pastu mulut x berhenti sebut
 "there bah(bus)"..
 "there car..
 "Dog,Dog,Dog,Dog,Dog....

 ha ha ha..mmg seronok layan diaorg ni..=) thats y klu sehari x jumpa mesti rindu ah!
 to abang(andzar) & rayyan..dah besar nnti jadi org yg berguna n berbakti kpd kedua org tua k..=)


"there car......"



"Dog,Dog,Dog,Dog........"


"there bah(bus)...."