Instagram

Friday, March 29, 2013

Kemaman ( outstation ) Part 2

Salam semua..
seperti yang aku janjikan. arini aku update entry kemaman part 2.
bila kerja amik data selesai..aku pun balik ke H.Q ( shah alam ), nuar akan key in dalam sistem & print satu persatu sampai siap :-)

oh ye, Company yg aku kerja ni banyak anak syarikat. salah satu daripadanya ialah Oil & Gas.
siapa yg follow blog aku daripada awal, mesti korang tau aku kerja company apa...ye, aku masih setia sampai sekarang.

journey aku kali kedua ke kemaman ialah, aku pergi pada hari isnin..mengikut perancangan awal, kami nak gerak hari sabtu. tp memandangkan terengganu cuti umum, so no point kami datang awal2 kan...kalini aku pergi dengan Eman,Nuar & Linda. kami berempat. mmg seronok sangat2 :-)

aku memilih untuk stay dekat Intrend Hotel ( Boutique Hotel ), aku survey dekat internet, so survey punya survey aku booking intrend hotel utk 3 hari. hotel ni berdekatan dgn kemaman kopitiam.


ni pemandanga luar hotel. aku booking bilik double standard. bagi aku hotel ni amatlah memuaskan daripada hotel marjan yg marhajan tu..hehehheeeee..bilik bersih, toilet cantik, staff yg sangat lah baik hati.





suasana kat hotel ni pun cantik n kemas..mmg aku recommended sgt kat korang boutique hotel ni...murah jerk..mcm bilik yg aku duduk aritu RM88/night..

nak cari makan pun x susah kat sana..macam aritu mcm2 aktiviti yg aku buat ngan bebudak ni..karaoke, makan2, jalan2..hehehheheheeee semua aku buat. bukan selalu weh..yelah, kalau kt shah alam nan hado nye nak buat aktiviti sama2..




 macam biasa la kan, breakfirst dekat hai peng kopitiam. hehehehehee.. sedap weh..aku kalo gi kemaman ni jadi peminat coffee plak..wahahahahaaa....klu balik shah alam pandang pun x mau coffee tu weh..hahahahahaaa

kerja aku bermula daripada SES, gebeng dekat kuantan..aku x sempat nak snap gambar..hehheheeeee
kejap je da siap, then kami terus gerak ke CHERATING..weeehhhuuuuuuu...
acara bermula dengan makan2 dulu..hahahaaa lapar wehhhh..kemudian bergambar sket, pastu apa lagi zassssss aku terus turun mandi laut..ngeh ngeh ngeh.....

kat pantai cherating ni sesuai utk yang nak Surfing weh....ombak kat sini sesuai utk surfing..ramai mat n minah saleh surfing kt sini...next time biar aku plak surfing kt sini..











da puas berendam, kami terus gerak ke kemaman..aku check in lambat..banyak kali aku call ms. Ng intrend hotel tu, inform dia aku check in lambat..aku takot dia bg bilik kt org lain..hahhaaaa...sebab tiap2 mggu intrend hotel ni full je memanjang weh......

bila da siap kat SES Gebeng, aku pun teruskan misi menampal sticker kat TKY 1 & 2 plak :-)





kalini gambar tak banyak sangat. :-)


macam biasa, kami hari2 lunch nasi beriyani M. Abdullah ni..mmg terbaik weh...lagi sedap drpd beriyani kat kedai mamak ke, beriyani gam johor ke..mmg terbaik...eman makan bersungguh2 siap tambah lagi..hahahaaaaaaa






keesokan harinya kami pergi ke KSB 1 & 2..aku paling suka pegi KSB 1 sebab pemandangan kat sini cantik, betol2 tepi laut mcm gambar2 kat bawah ni ni...




sebelum balik, amik gambar ngan en. ramli ( HSE safety )..en. ramli ni dia suka gelak, cakap sket gelak..cakap sket gelak..hehheheeee cutela en. ramli ni :-)










cantik kan? ternyata hajat kami kesampaian utk bergambar berlatar belakangkan laut n RACK..hehheheeee
Rack ni sangat besar n tinggi hokey..da 2 tahun dia terlantar kat situ sebab rosak..diaorg still baiki lagi..

esoknya, kami bangun lambat..hehehhee sebelum pulang sempat ke kuala kemaman utk borong kepok lekor n kepok kering :-)









aku sempat bergambar n tgk mcmana diaorg buat kepok lekor n kepok kering..mmg sedap weh :-)

aku da penat sebenarnya..so, aci eh buat entry mcmni? keh keh keh...

:-)

Thursday, March 28, 2013

Kemaman ( Outstation ) Part 1

Salam semua...
maafkan aku sebab aku da lama tak updated belog buruk aku ni..
bukannya apa..aku tetiap minggu busy..katekooo....
mengalahkan PM plak, kehulu kehilir...
mana balik kampung nyer, pastu aku outstaion kemaman plak, pastu balik perak lagi,
pastu aku otstation kemaman lagi, pastu member P's dari sarawak plak datang, harus entertain ko..tetamu...pastu pegi melaka plak, wedding adik abg ipar P's, pastu mggu ni aku berkampung ke banting plak, wedding kak nina plak....
ha? busy kan aku? minggu ni plak sebelum berangkat ke banting, aku pindah rumah..
mana yang tau aku stay kat serviced apartment..nnt aku buat satu entry khas utk rumah aku eh...
kalini aku pindah dekat tingkat 5 ( tempat yg sama, cuma berbeza tingkat jerk )..which is aku pindah kat biggest unit kat area service apartment aku ni..mengadap swimming pool lagi ko..kelas iollsssssss...........

okey berbalik semula kisah kemaman ni...aku ditugaskan untuk membuat tagging asset. semua asset company aku, aku kena tagging.. untuk kawasan luar daripada shah alam & k.l kami start daripada kemaman..

aku pergi kemaman 2 kali..1st time pegi aku kena ambil data setiap asset company yang ada, pastu balik shah alam, masukkan dalam sistem, print out sticker pastu kena datang semula kemaman utk tampal sticker plak..

kenapa pergi 2x?
kenapa x terus masukkan data kt kemaman kemudian print out?

okeyh jawapannya adalah, line internet kat kemaman supply base adalah sangat SLOW....
so, dia x bleh nak support sistem audit ( tagging ) ni..sebab tu aku kena pi kemaman 2 kali..

kronologi perjalanan aku adalah, lepas habis jerk event split happens ( tournament bowling bersama media ,sila klik SINI ) aku terus gerak ke Kuantan.. malam tu aku stay dekat Sentral Hotel Kuantan.


aku stay 1 malam jerk..hotel ni okeylah..hotel ni lebih kurang mcm Tune hotel la..malam tu aku stay superior room with breakfirst..











sila abaikan bilik yg bersepah tu eh..sebab aku lupa snap gambar masa baru masuk bilik..hehehheee...cuma 1 je komen aku..aku kena gatal2 plak bila baring kt atas katil ni, pastu bau bilik berhapak sket weh...mungkin sebab dlm bilik ni ada karpet kot..sebab tu aku dok tergaru2 je time tido..yang lain okey jerk....bilik air pun okey...

malam kami dinner kat tanjung lumpur.. meriahkan gambar kt bawah ni? murah je weh makan kat tanjung lumpur ni..hehehheheeeeee aku tidur kekenyangan mlm tu weh...



keesokan harinya aku bangun pagi seawal 8.am, breakfirst then terus gerak ke kemaman ( hari ahad kemaman kerja hokeyyyy...)

sebelum sampai ke kemaman tu, kami sempat singgah dan bergambar kat CHERATING..kih kih kih





sampai kemaman terus ambik kereta sewa..kereta sewa yg hidup segan mati tak mau...hehehheee lantak la janji ada kereta kan..

tempat pertama kami pergi adalah TKY 1 & 2 ( Telok Kalung Yard 1 & Yard 2 )



 cehhhhh..konon aku sibok buat keje..tapi aku mmg bersilat kat sana..berlendir2 badan aku berpeluh..panas ya amat..hehehehehhee....





 pemandangan kat belakang aku tu adalah kerja2 yg dilakukan kat telok kalung yard 1..



 aku berasa yang aku macam angkasawan..( perasan!!!! )





yang kat atas tu dipanggil RACK...benda ni yg ada kat tempat gali minyak kt tgh laut ( offshore )..

kat kemaman ni aku stay kat MARJAN hotel ( mmg marhajan hotel ni weh...the worst hotel ever yg aku penah stay )...bila sebut nama hotel ni berbulu je hati aku ni..bilik kecik, tuala bau busuk, air yg keluar slow nak mampos, lagi laju kencing aku weh...huissshhh korang xyah la stay kat hotel ni..nasib baik stay 1 malam jerk...

petang tu aku n the team pergi ke kuala kemaman..makan otak2 yg tersedap yg pernah aku makan weh..sampai sekarang teringat2 je weh....



 ni la dia rupa otak2 kuala kemaman weh..isi ikan..mmg sedap sangaaaaaaaaaaaaaat!





esok pagi nya kami breakfirst kat Hai Peng Kopitiam ( siapa yg dtg kemaman patut pegi kopitiam ni )
hai peng kopitiam ni mmg famous weh...




da siap breakfirst terus gerak ke KSB 1 & 2 ( Kemaman Supply Base 1 & 2 )



 da macam rupa peladang berjaya pun ada weh..hehehheee tapi ni mmg attire klu masuk kat bahagian production weh..PPE..Safety First!




 aku sempat bergambar ngan mr. Hoft ni weh...project site supervisor utk EXXON!




hari isnin aku buat keje kat KSB 1 & 2..bagi yang tak tau company aku ada buat oil n gas, setakat ni projek yg terbesar adalah projek EXXON ( Esso )... mmg best gi kemaman ni..2 hari berturut2 aku lunch kat restoran m. abdullah,..beriyani kambing n ayam goreng dia mmg marbeles weh.......hehehehehheheheheee

lepas siap buat kerja, kami terus gerak semula ke Kuantan. kalini aku stay kat Rocana Hotel plak..
Rocana ni mmg best..bilik besar, bilik air pun besar..segalanya best..biasalah tu Hotel Baru kan..klu iko hati aku nak jerk bodek boss aku utk stay kat Zenith Hotel..kih kih kih....











maafkan kualiti gambar yg agak low..sebab bttry BB aku habis plak..so aku guna samsung si linda ni..partner aku selama aku station..hehehhee nasib baik linda ada..oh, ye..linda ni dia asset tagging utk I.T dept.

malam kat kuantan ni, kami lepak kat kemaman kopitiam...sembang2, borak2 projek juta2..kah kah kah..org sekeliling mesti weird je kan..sebab kami pakai mcm apek n nyonya jual sayur kat pasar..hrhrhrhrrrr...




licin kami makan..Harga dia? mmg sangat2 lah meletop Mahal nak Mampos..hahahaa kata projek juta2..xkan meleleh peluh bayar bil kan..ngeh ngeh ngeh.....


breakfirst kat rocana ni xde lah banyak pilihan sangat..maybe sebab weekdays kan..so x ramai yg stay kt rocana ni.. tapi Croissant dia mmg aku teringat sampai sekarang..lembut, berlemak, mmg sedap la weh....meleleh air liur aku ni...aku makan banyak sangat weh..heheheeeee dasar pelahap!




destinasi terakhir adalah SES kat gebeng, kuantan. kat sini x besar..so kejap je da siap buat keje.


ni antara ole2 yg aku sempat beli. utk kawan2 terdekat..



 kopi ni utk P's..sebab dia kan penggemar kopi....



aku ada gak beli kepok losong bagai..tapi x sempat snap gambar..sebab aku dok sibok bersesak ngan org ramai beli kepok losong..ramai weh..kejap je habis....

okeylah..aku pun da penat nak type bagai...next entry kemaman part 2 plak eh......
bye....
:-)