Instagram

Thursday, March 28, 2013

Kemaman ( Outstation ) Part 1

Salam semua...
maafkan aku sebab aku da lama tak updated belog buruk aku ni..
bukannya apa..aku tetiap minggu busy..katekooo....
mengalahkan PM plak, kehulu kehilir...
mana balik kampung nyer, pastu aku outstaion kemaman plak, pastu balik perak lagi,
pastu aku otstation kemaman lagi, pastu member P's dari sarawak plak datang, harus entertain ko..tetamu...pastu pegi melaka plak, wedding adik abg ipar P's, pastu mggu ni aku berkampung ke banting plak, wedding kak nina plak....
ha? busy kan aku? minggu ni plak sebelum berangkat ke banting, aku pindah rumah..
mana yang tau aku stay kat serviced apartment..nnt aku buat satu entry khas utk rumah aku eh...
kalini aku pindah dekat tingkat 5 ( tempat yg sama, cuma berbeza tingkat jerk )..which is aku pindah kat biggest unit kat area service apartment aku ni..mengadap swimming pool lagi ko..kelas iollsssssss...........

okey berbalik semula kisah kemaman ni...aku ditugaskan untuk membuat tagging asset. semua asset company aku, aku kena tagging.. untuk kawasan luar daripada shah alam & k.l kami start daripada kemaman..

aku pergi kemaman 2 kali..1st time pegi aku kena ambil data setiap asset company yang ada, pastu balik shah alam, masukkan dalam sistem, print out sticker pastu kena datang semula kemaman utk tampal sticker plak..

kenapa pergi 2x?
kenapa x terus masukkan data kt kemaman kemudian print out?

okeyh jawapannya adalah, line internet kat kemaman supply base adalah sangat SLOW....
so, dia x bleh nak support sistem audit ( tagging ) ni..sebab tu aku kena pi kemaman 2 kali..

kronologi perjalanan aku adalah, lepas habis jerk event split happens ( tournament bowling bersama media ,sila klik SINI ) aku terus gerak ke Kuantan.. malam tu aku stay dekat Sentral Hotel Kuantan.


aku stay 1 malam jerk..hotel ni okeylah..hotel ni lebih kurang mcm Tune hotel la..malam tu aku stay superior room with breakfirst..











sila abaikan bilik yg bersepah tu eh..sebab aku lupa snap gambar masa baru masuk bilik..hehehheee...cuma 1 je komen aku..aku kena gatal2 plak bila baring kt atas katil ni, pastu bau bilik berhapak sket weh...mungkin sebab dlm bilik ni ada karpet kot..sebab tu aku dok tergaru2 je time tido..yang lain okey jerk....bilik air pun okey...

malam kami dinner kat tanjung lumpur.. meriahkan gambar kt bawah ni? murah je weh makan kat tanjung lumpur ni..hehehheheeeeee aku tidur kekenyangan mlm tu weh...



keesokan harinya aku bangun pagi seawal 8.am, breakfirst then terus gerak ke kemaman ( hari ahad kemaman kerja hokeyyyy...)

sebelum sampai ke kemaman tu, kami sempat singgah dan bergambar kat CHERATING..kih kih kih





sampai kemaman terus ambik kereta sewa..kereta sewa yg hidup segan mati tak mau...hehehheee lantak la janji ada kereta kan..

tempat pertama kami pergi adalah TKY 1 & 2 ( Telok Kalung Yard 1 & Yard 2 )



 cehhhhh..konon aku sibok buat keje..tapi aku mmg bersilat kat sana..berlendir2 badan aku berpeluh..panas ya amat..hehehehehhee....





 pemandangan kat belakang aku tu adalah kerja2 yg dilakukan kat telok kalung yard 1..



 aku berasa yang aku macam angkasawan..( perasan!!!! )





yang kat atas tu dipanggil RACK...benda ni yg ada kat tempat gali minyak kt tgh laut ( offshore )..

kat kemaman ni aku stay kat MARJAN hotel ( mmg marhajan hotel ni weh...the worst hotel ever yg aku penah stay )...bila sebut nama hotel ni berbulu je hati aku ni..bilik kecik, tuala bau busuk, air yg keluar slow nak mampos, lagi laju kencing aku weh...huissshhh korang xyah la stay kat hotel ni..nasib baik stay 1 malam jerk...

petang tu aku n the team pergi ke kuala kemaman..makan otak2 yg tersedap yg pernah aku makan weh..sampai sekarang teringat2 je weh....



 ni la dia rupa otak2 kuala kemaman weh..isi ikan..mmg sedap sangaaaaaaaaaaaaaat!





esok pagi nya kami breakfirst kat Hai Peng Kopitiam ( siapa yg dtg kemaman patut pegi kopitiam ni )
hai peng kopitiam ni mmg famous weh...




da siap breakfirst terus gerak ke KSB 1 & 2 ( Kemaman Supply Base 1 & 2 )



 da macam rupa peladang berjaya pun ada weh..hehehheee tapi ni mmg attire klu masuk kat bahagian production weh..PPE..Safety First!




 aku sempat bergambar ngan mr. Hoft ni weh...project site supervisor utk EXXON!




hari isnin aku buat keje kat KSB 1 & 2..bagi yang tak tau company aku ada buat oil n gas, setakat ni projek yg terbesar adalah projek EXXON ( Esso )... mmg best gi kemaman ni..2 hari berturut2 aku lunch kat restoran m. abdullah,..beriyani kambing n ayam goreng dia mmg marbeles weh.......hehehehehheheheheee

lepas siap buat kerja, kami terus gerak semula ke Kuantan. kalini aku stay kat Rocana Hotel plak..
Rocana ni mmg best..bilik besar, bilik air pun besar..segalanya best..biasalah tu Hotel Baru kan..klu iko hati aku nak jerk bodek boss aku utk stay kat Zenith Hotel..kih kih kih....











maafkan kualiti gambar yg agak low..sebab bttry BB aku habis plak..so aku guna samsung si linda ni..partner aku selama aku station..hehehhee nasib baik linda ada..oh, ye..linda ni dia asset tagging utk I.T dept.

malam kat kuantan ni, kami lepak kat kemaman kopitiam...sembang2, borak2 projek juta2..kah kah kah..org sekeliling mesti weird je kan..sebab kami pakai mcm apek n nyonya jual sayur kat pasar..hrhrhrhrrrr...




licin kami makan..Harga dia? mmg sangat2 lah meletop Mahal nak Mampos..hahahaa kata projek juta2..xkan meleleh peluh bayar bil kan..ngeh ngeh ngeh.....


breakfirst kat rocana ni xde lah banyak pilihan sangat..maybe sebab weekdays kan..so x ramai yg stay kt rocana ni.. tapi Croissant dia mmg aku teringat sampai sekarang..lembut, berlemak, mmg sedap la weh....meleleh air liur aku ni...aku makan banyak sangat weh..heheheeeee dasar pelahap!




destinasi terakhir adalah SES kat gebeng, kuantan. kat sini x besar..so kejap je da siap buat keje.


ni antara ole2 yg aku sempat beli. utk kawan2 terdekat..



 kopi ni utk P's..sebab dia kan penggemar kopi....



aku ada gak beli kepok losong bagai..tapi x sempat snap gambar..sebab aku dok sibok bersesak ngan org ramai beli kepok losong..ramai weh..kejap je habis....

okeylah..aku pun da penat nak type bagai...next entry kemaman part 2 plak eh......
bye....
:-)

No comments:

Post a Comment

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='