Instagram

Thursday, November 28, 2013

Minyak Wangi FREE!!!!!!!

Salam korang,
saje je nak blagak kt korang ni..
hehheheee jeng jeng jeng..

aku menang Perfume Taylor by Taylor Swift...weeehhhoooo..
al-kisahnye aku saje je masuk contest yg blogger Mia Suraya ni buat..
hehheheee aku buat pantun :)
so, korang tau la betapa hebatnye pantun aku sampai boleh menang perfume :)

jom tgk gambar :)
semalam aku suruh despatch opis tolong amikkan kat opis NUFFNANG :)

tadaaaaaa......ni lah dia, sape nak bagi FREE kan, 50ml lagi..

cantik kan botol dia? heheheee suka suka suka

bau dia mcmana?
serious, sebijik mcm bau perfume dubai yg aku jual tu weii..
sebijik mcm bau "RAUDHAH"..
hahahaaa, so sesape yg nak pakai minyak wangi taylor swift ni, tp tak mampu nak beli..meh beli kt aku, PERCAYALAH! sebijik mcm bau minyak wangi dubai "RAUDHAH" yg aku jual..
aku tak tau sape yg ciplak sape ni wei...

whatever pun, THANKS alot MIA SURAYA & NUFFNANG :)
al-hamdulillah, Rezeki aku murah lagi...

Wednesday, November 27, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( Day 7 ) Sayonara Kota Kinabalu #kaknatheexplorer

phewwwwww..*lap peluh
ni last entry aku pasal trip sabah. aku pun da penat nak menaip mcm2..
hehehehee..dasar pemalas sgt2 kan?

hari terakhir aku bangun awal pagi, kemas beg semua, mandi manda..
check out drpd apartment, pastu aku trus menuju ke Terminal Wawasan.
seperti yg aku inform kt korang dlm entry yg lepas, bas ke terminal 2 adalah bas yg sama utk ke tg. Aru..
ticket bas : RM2/pax

perjalanan mengambil masa lebih kurang 20min kot, sebab biasala kan bas byk pit stop nye..
terminal 2 ni kecik jerk... xde pape sgt pun..
nama pun tmpt penerbangan tambang murah..
heheheee...if nak pegi terminal 1, kena naik bas yg lain ye kawan2..
tanya je kt org terminal wawasan tu, nnt diaorg bgtau korang.

lokasi Terminal Wawasan : Berhadapan dengan Hotel Promenade/Marina Court Condominium


NI TICKET BAS RM2 JE UOLLS..

sampai je airport aku ngan P's trus settlekan apa yg patut dulu, check in bag...da settle kami terus Breakfast kat KFC..kt sini xde pape yg menarik pun.


sempat gak belek2 apa yg ada kt dlm ni, udang besar2 uolls.....

sementara menunggu katebang...aku tggu x lama pun..hehhehehehe :)




aku sempat beli benda ni..terus teringat kt cerita seram pasal balan-balan ataupun penanggal ataupun nama glamour yg lain B kuasa dua..hehehehhehee



tiba masa utk naik katebang...
ETA dlm 2 jam :)
aku duduk seat hujung sekali. tepi tingkap..so dapatlah tgk pemandangan yg cantik :)

rugi aku x amik gambar banyak time ni, argghhh seriously..sabah cantik sgt drpd atas ni...

semakin membelah langit..

time balik aku makan Bukhara Chicken Briyani, rasa dia sedap..tp bagi tekak aku agak pedas sikit la..hehheeee aku kan x makan pedas weii :)
yang ni mmg P's da siap2 order time beli ticket :) so RM12 sajork ...



putih macam salji..

time ni da nak sampai

semakin hampir....

masa nak landing, mmg agak tragis sket..sebab cuaca kurang elok..
mmg terasa sgt lah gegaran, pastu rasa mcm naik roller coaster...perghhhhhhh....seram weiiiii...
tapi, semuanya berjalan dgn lancar, wlupun bukan smooth landing..
Al-Hamdulillah selamat mendarat di tanah semenanjung.....Syukur...





tamat sudah journey aku disabah..
insyaallah ada rezeki dan umur panjang..aku akan kesana lagi..:)
ada banyak lagi tempat yg aku belum pergi...
jumpa lagi, di entry yg akan datang..journey aku kemana? tunggu..
semestinya cuti2 Malaysia..aku nak habis round 1 malaysia dulu baru aku up entry ke luar negara plak..:)

bye.........:)


p/s next entry aku akan bgtau details utk kos penginapan & highlight tempat2 menarik :) & aktiviti yg boleh dilakukan.

Monday, November 25, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( Day 6 ) Centrepoint , Terminal Wawasan, Sunset di Tg. Aru , Pasar Arab #kaknatheexplorer

hai...
kalini aku sambung journey aku masa kat sabah
hari ke-6 adalah hari terakhir utk aku jalan2 cuci mata,shopping n buat mcm2 lah..
sebab esok aku nak balik semenanjung dah.


CENTREPOINT KK


utk hari terakhir, aku keluar jalan2 di sekitar KK.
disebabkan semua org sabah dok tanya aku da masuk centrepoint ke belum..
ok lah, jom lah P's kite pegi..wlupun sekangkang kera jerk drpd apartment yg aku stay tu..hahaha
seberang jalan besar da jumpa .

oh, centrepoint ni kiranya mall terawal lah yg ada kt KK, kiranya legend la..
hurmm..bg aku, centrepoint ni mcm centrepoint yg kt klang tulah..
hahahaaa...xde pape pun..aku sekadar jalan2 cuci mata, sebab da x tau nak buat pe kan..
so, aku mengopi ngan P's..




selesai mengopi, aku pusing lagi sekitar Waterfront, maaf gambar takde..di belakang waterfront tu ada bermacam2 cafe/restaurant..western food ada,local food,chinese food pun if aku x silap la..so ada lah aku bergambar sket..
sebenarnya aku malas nak snap sbb cuaca panas terik wehh..wlupun berangin, mmg tiapkali berjalan cnfirm badan aku berlengas..




sebelum aku pi Tg. Aru, aku sempat berjalan2 semula ke pasar kraftangan, n pasar malam yg ada kt depan pasar kraftangan tu..sekadar menjenguk jerk..hhehehee ada jugak beli n tambah souveneer apa yg patut.



TERMINAL WAWASAN

oh, ye aku belum cerita pasal terminal wawasan kan?
terminal ni btol2 berada didepan hotel Promenade. dia mcm bus stop pastu ada banyak bas/mini van..
disebabkan aku xnak bayar RM20/sehala ke Tg. Aru so, aku pun survey la kt sini..

bila aku tanya org, rupanya ada bas pergi ke Tg. Aru..yeayy....
so, aku pun cari bas nye yg mana satu, tanya punya tanya so aku jumpa.
bas ni pergi ke Terminal 2 (airport tmbg murah LOL) - Tg. Aru - Terminal Wawasan.
REMEMBER! bas no. 16C

bas ni beroperasi sehingga pkl 6.15pm, ngam2 lepas sunset habis.
mmg senang sangat lah.

tambang bas RM2/pax..murah kan? so pegi balik aku cuma bayar RM4...yeayy...
buatpe membazir bayar mahal utk tambang teksi..klu naik teksi RM40/return mahal wooooo....
dont worry mmg ngam2 smpai sunset habis baru bas jalan..sunset habis around 6.10pm

jangan risau, bas ni mmg akan singgah ke terminal 2 ( airport ) dulu baru pegi ke Tg. Aru



 TANJUNG ARU

 aku gerak ke Tg. Aru agak awal, dlm pkl 4.15 mcmtu..
sebab da tak tau nak buat pe kan..
so, aku pegi awal, bas mmg akan turunkan kita btol2 depan ni..
TAPI, time balik korang jgn tggu kt sini plak..

korang jalan depan sket, belah kanan ada kawasan lapang..
bas akan tggu kt situ, sebab petang nnt depan ni mmg jem n pack gile..
ingat tau..kang x pasal2 kena bayar tambang yg mahal if naik teksi.



disebabkan aku sampai awal, masa tu matahari terik n panas lagi..hahahaaaaa
so, meh le kite cari makan dulu.
oh, ye kt Tg. Aru ni aku mmg addicted sgt2 ngan juice 3 layer dia..
tiapkali datang sini mmg berulang la aku dok order juice ni..sedap hoiii...

depan gerai ni ada mcm2 buah-buahan..
so, senang sgt klu korang nak cari ye..

RM8/CUP (regular)
RM15/cup (large)

mcm aku order Honey Dew, Dragon Fruit & mango
P's plak Dragon fruit, Banana & Avocado

tu diaaaa...ni buah real ye korang....perghhh teringat2 juice 3 layer dia..RM8/cup

ni dia gambar juice 3 layer tu...slrrppppp.....

sekejap je aku minum juice ni da habis..hahahahaa
pastu aku beli kepok lekor..tak sedapppp..aku x tau nak describe rasa dia mcmana..what to expect kan rasa makanan kt sabah ni..hehehhehee

masa ni matahari turun sikit demi sedikit..heheheee so, jom main ngan matahari..hehehee

Anna Shayf, Tg. Aru 5.11.2013

play with the sunset...

 ni lah sunset yg plg cantik penah aku tgk....tp sayangnye..aku x tgk smpai habis..
sebab aku takot tertinggal bas..ye lah masa aku tanya tu pakcik driver bas kata, bas last pkl 6pm..so, aku sharp 5min sebelom aku da terpacak tggu bas,
pastu masa aku naik, pakcik bas tanya, eh awalnyeeee...sunset kan belum habis lagi..
pastu aku jawab eh, kan pakcik kata bas smpai pkl 6pm jerkkkkkkk..
pakcik tu jawab 6.15pm baru jalannnn...tggu sunset habis
PFTTTTTTTTT...arghhhh rugi nyeeeeeeeeee.........




klu korang perasan, disebalik pokok2 tu, time tu sunset cantik gilersss..warna merah keperang perangan...arghhhh stress..klu x aku bleh snap gambo sunset yg cantik gilers weiiiiiiiiiiiiiiiiiii...mmg sgt cantik time tu...x dpt nak gambarkan dgn kata2...*insert cry face here sobsssssss...

so, nasihat aku..bila sunset habis, barulah korang jalan laju2 pegi cari bas..
mcm aku, 5min sebelom da naik bas..x dapat tgk sunset yg btol2 lawa..time matahari nmpk half je tu..
xpelah takdak rezeki..
ada rezeki kita pi sabah lagi ye...:)


PASAR ARAB 

sampai je apartment, aku ngan P's terus mandi..bersiap nak dinner terakhir kt KK.
pastu mak P's soh beli lagi ikan bilis.
so, aku ngan P's trus contact Rahim Remmy owner gerai No. 14, bleh check entry aku yg sebelum ni Day 5,pasar ikan masin...click je kt link ni..

pastu Rahim ni kata, xyah datang kedai..tggu je dia datang hantar kt apartment..
hehehheee bagus btol rahim ni, rahim ni sangat humble orgnye..
dia hantar ikan bilis kat kami, pastu trus ajak dinner..sebab malamni malam last kami kt sini..
dia bawak makan berdekatan je ngan pasar basah KK tu, lokasi dia berdekatan dgn pasar ikan masin jugak..sebaris jerk..sebelum smpai suria sabah, korang akan sampai sini dulu..klu jalan smpai hujung korang akan sampai ke jessleton Point..

aku tanya rahim, kenapa panggil pasar arab? dia jawab sebab Kubah canopy tu mcm kubah yg orab arab slalu guna..
kah kah kah..gelak aku kt situ..

rahim bawak kami makan disini, Gerai Sinar Delima :) klu korang makan sini, boleh la makan disini..harganya berpatutan ..klu gerai kt depan gerai sinar delima ni, mahal uolls..rahim yg bgtau aku.

masakan jawa special :) hehehheee

 jom tgk, apa yg kami makan malam tu..

udang ni besar, tp menurut rahim, org sabah x makan udang yg besar2 mcmni..sebab isinya liat,kurang sedap..ahahahaaaaa

 Dry Butter Prawn



 Ikan Masak 3 Rasa ( aku x sure ni ikan apa )


nasi + air chinese tea ( utk aku ), coke utk rahim & aku lupa P's minum apa..Watermelon Juice kot..

Al-Hamdulillah...kenyang kami malam tu..
berapa harga makanan ni? MAAF, bukan aku yg bayar..aku x tau harga ni berapa sebab Rahim yg belanja..
betapa murahnye rezeki aku ngan P's masa di sabah. Terima Kasih ALLAH, terima Kasih Rahim..
senangnya kita berkawan jika kita tidak sombong, tapi AWAS, jgn sembarangan berkawan ye kawan2..insyaallah jika nawaitu kita baik, ALLAH akan hantar & dekatkan kita dengan org yg baik2 je pada kita..

Thanks Rahim, semoga persahabatan kita akan berkekalan walaupun kita terpisah diseberang lautan.
nanti bila kamu datang ke semenanjung jgn segan silu contact anna ngan pika, kami bawa kamu jalan2 pusing2 KL :) kalini kami belanja kamu dinner di KL :)

selama 7hari 6malam aku disabah, hanya 1 malam je aku dinner sendiri, selebihnya semua org belanja..banyak yg aku jimat disitu..
semoga kalian2 semua yg belanja aku ngan P's makan, Allah murahkan rezeki korang ya..Amin..
touching plak..sebab tak tau lagi bila boleh berjumpa dgn diaorg semua..sighhh..

aku akhiri entry ni dengan gambar ni..
LOL!

"DI LARAN MEREOKOK DALAM BAS
DI LARANG BUANG SAMPAH DALAM BAS"




Friday, November 22, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( Day 5 ) Pasar Kraftangan, Pasar Ikan Masin , Anjung Senja , Gayang Seafood #kaknatheexplorer

Salam..
kalini aku sambung entry sabah aku utk day 5 plak,
utk hari yg ke-5, aku ngan P's Plan utk shopping ikan masin n barangan kraftangan.
melalu pembacaan aku, kat pasar kraftangan tu harga agak mahal berbanding kt pasar malam.
tapi klu uolls pandai bargain, confirm dapat murah nye..

PASAR KRAFTANGAN



Pasar Kraftangan ni ada banyak kedai2 kecil yg jual kraftangan,brooch,mutiara,t-shirt dan mcm2 lagi..harga mmg boleh tahan mahal..tapi, mcm yg aku cakap tadi..BARGAIN! BARGAIN! BARGAIN!

aku xde pusing semua kedai yg ada, sebab dalam ni serious panas giler..berpeluh2 aku..yelah dlm ni bukan ada aircond pun..kipas kt setiap kedai ada lah..
aku xde shopping apa, cuma beli brooch mutiara yg kecik2 tu, brooch besar ( yg mahal sket ) utk mak aku, FM, keychain,tshirt ( utk adik bongsu aku ), butang baju melayu pearl utk adik lelaki aku, gelang mutiara utk adik pompuan aku. itu sahaja.. :)



aku beli brooch pearl kat kedai akak ni...mmg dia bagi murah..hahahaa memula dia bg harga mahal..pastu mgkin dia kesian tgk muka aku ngan P's berpeluh2, terus dia bagi harga murah..standard harga utk org tempatan ( warga sabah ) kih kih kih



suasana kat luar pasar kraftangan ni, ada deretan mesin jahit n tukang jahit or repair seluar jeans,baju n etc... org2 berniaga jamu, rokok, mainan, cermin mata dan banyak lagi, so jgn terkejut..klu diaorg soh korang beli..klu xnak beli, just senyum jerk :)

PASAR IKAN MASIN

okeyh bercakap pasal ikan masin, korang kena pandai survey..
mcm aku,aku survey harga kat bahagian luar..omak aii..mahal nak mampos ko..bila aku masuk dalam, murah giless harga..

tp klu korang nak yg lagi murah, meh sini aku recommend kt korang..
gerai no.14, nama owner dia Rahim, nama glamour Rahim Remmy..percayalah, dia mmg baik..
if korang pegi sana, sila sebut "Saya kawan ANNA HASHIM, saya tau gerai kamu daripada dia "
confirm..tanpa was-was dia akan bagi discount kaw kaw kt korang, if beli banyak lagi bagus :) laaaaaggiii dapat murahhh....:)

ni lah gerai Rahim Remmy tu..:) jgn malu jgn segan...pergi serbu gerai dia...

sebelah gerai dia, ada gerai ni..

macam nilah keadaan gerai2 yg menjual pelbagai makanan laut kering...


sempat lagi aku bergambar dengan peniaga2 di pasar ikan masin sebagai tanda kenang-kenangan...

dari kiri : Rahim Remmy ( owner gerai no. 14 ), tuan belog , P's , Cajun casanova ( owner gerai berhadapan dgn no.15 ), kakak ( maaf aku lupa nama dia ), abang gerai Ratnah No. 15 ...



ANJUNG SENJA


oleh kerana Malam nnti kami ada dinner dengan Peterson, so aku ngan P's memilih utk makan yg lite2 jerk...aku memilih utk makan di anjung senja..kata KAK ZURA, pisang Cheese coklat kt sana sedap :).. anjung senja ni btol2 berhadapan dengan hotel Promenade..klu drpd pasar ikan masin, jalan je terus sampai hujung jalan..aku berjalan kaki je dgn P's..tak jauh pun :)


pisang cheese coklat ni sedap gilerrrrrrrrrrrrrr...hehehheheeee

makan2 sambil tgk sunset :) cantik kan..oh, anjung senja ni dibuka pada waktu petang :)







HARD ROCK CAFE/SHOP


lepas je kami makan sambil tgk sunset, aku ajak P's balik..tetiba aku teringat tentang HRC..so, aku terus ajak P's pegi, sebab HRC ni terletak bersebelahan dgn anjung senja..
difahamkan HRC ni hanya sementara je, sebab HRC yg sebenar akan berada didalam kawasan shopping mall yg sedang dlm pembinaan.


ni antara gambar2 barnagan n tshirt yg aku ambik.. :)
aku ada rembat tshirt utk diri sendiri utk kenang-kenangan daripada sabah :) ni je yg aku shopping utk diri sendiri..heeeee....
























GAYANG SEAFOOD

pkl 8pm peterson datang jemput kami di apartment, malamni dia nak belanja kami makan seafood :)
Gayang Seafood ni mmg da termasuk dlm itinerary aku..
so aku da jimat disini..hahahaha makan besar

lokasi Gayang Seafood ni terletak di atas bukit, utk kesana kita akan lalu jalan utk ke sepanggar.
di sepanjang jalan sepanngar ni ada gerai2 yg menjual lokan bakar.
ada kisah mistik juga disepanggar ni menurut kata teman peterson, iaitu BALAN-BALAN / Penanggal ataupun nama singkatan B kuasa dua :) hahahahaaa












restoran ni memang luas, ramai orang..rata2 yg datang kesini semuanya dtg utk makan seafood yg segar.. ramai juga org semenanjung yg aku jumpa makan seafood disini :) so jom tgk apa yg kami makan mlmtu..


dimulakan dengan setengah kilo udang stim herba :)



 ikan talapia masak 3 rasa



setengah kilo udang butter ( cair )



sup isi ketam bersama jagung



siput tarik :) aku cuma mkn satu..sebab utk rasa jerk..hahahahaa aku x boleh terimaaaaaaa....


sayur pucuk manis, aku lupa nak snap gambar.....
mmg keknyangan la aku mlm tu...nak pecah perut makan seafood :)
berapa jumlah semuanya...MAAF, aku x boleh jawab sebab org belanja..hahahahahaa

nilah dia gambar org yg bertanggungjawab belanja kami makan seafood malam tu.. 
nama dia Peterson, dia seorang lawyer, sudah berkahwin dan mempunyai seorang cahayamata :)
hehehehee..melepasssssss la korang..


terima kasih peterson sebab belanja kami makan sedap :)
insyaallah panjang umur kami akan menjejakkan kaki lagi ke bumi sabah ni :)





bersambungggg....................
aku chow dulu.......nak makan nasi dagang..hehehehee