Instagram

Tuesday, November 19, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( Day 4 ) Jessleton Point, Mamutik Island, Sapi Island & Pasar Filipina #kaknatheexplorer

JESSLETON POINT


hoiiii...
letih btol aku nak menaip entry weii...
hahaha tp mengenangkan utk simpanan peribadi aku, so aku rajinkan jugak utk buat entry
pasal percutian aku ke sabah ni..

utk hari yg ke-4, kami plan utk ke pulau.
aku ngan P's mmg awal2 lagi da decide utk round 2 island jerk..
so, aku xdelah terkejar-kejar nnt utk pergi ke pulau lain..

pagi tu aku ngan P's keluar agak lewat jugak, sebab letih weiii..
semalam seharian aku kt Poring, pastu drive keta manual turun ke KK, dgn keadaan hujan & berkabus..pkl 9pm jugak kot aku check in hotel..
pastu ngan aircond buat hal..ohoiiiiiiii.....

so, aku gagahkan jugak utk bgn, tp aku x mandi pun...
hahahahaa gosok gigi ngan cuci muka jerk..
aku siap2 pakai swimming suit kt dlm, luar aku sarung tshirt ngan seluar pendek jerk..
hahahaaa hamboi koooooo...kemain kan ana..hampunnnnn...
sape kenal aku, so dia tau aku mcmana..no hipokrit eh..
otak2 gila,fesyen nak ganas2 je tp aku tetappppppp ayu..kih kih kih

aku trus pi kaunter receptionist hotel, mintak diaorg call kan teksi..
oh ye, masa ni aku x explore KK ngan berjalan kaki ye uolls..so, aku x sure jessleton tu kt mana n berapa jauh drpd hotel aku.
if naik teksi lebih kurang 10min jerk, tambang RM12, oh aku mmg da tanya siap2 kt receptionist hotel, so aku da standby kt tgn, da smpai jessleton point aku trus bagi kt pakcik teksi tu..hehhee masam je muka dia..tak tau lah nape kan..

bila sampai je kt jessleton, benda 1st kita kena cari adalah ticket, sebab aku da plan awal2 nak pegi 2 pulau jerk, so aku trus survey kt kaunter. xde lah survey sangat kan, and aku memilih utk menggunakan perkhidmatan Island Express ( Green Holidays Sdn Bhd ). kaunter dia second last klu daripada pintu masuk.
aku tak sure la aku dpt murah ke tak kan..sebab mmg aku dah bargain..hahahahaa

2 pulau ( mamutik & sapi ) : RM30/pax
snorkeling items :  RM15/life jacket & googles
yg ni x sure bayar apa : RM3.60 sebab kami kata kami ada student card..hahaha klu tak kena bayar
RM5

TOTAL : RM48.60/pax

Resit2 ni semua jangan buang tau, sbb nnt masa kt pulau ada org check, pastu masa kita da balik & turun dari boat pun diaorg akan check sekali lagi. simpan elok2..

ni refference utk korg semua..


bila da settle, kami pun pergi beli makanan utk mkn tengahari, oh kami bawak byk makanan..
yelah bila kita da penat berendam confirm haus n lapar kan? so aku bawak
1) 4 bungkus nasi lemak  ( yg kecik tu )
2) 2 bungkus nasi ayam penyet ( lunch )
3) buah anggur beli kt kundasang
5) 2 botol air mineral

Al-Hamdulillah bekalan mmg mencukupi & kami tidak kebuluran..hehehee

tempat menunggu

cantik kan view?

MAMUTIK ISLAND

pkl 8.30 kami da bleh bergerak ke pulau yg pertama, Pulau mamutik :)

pulau yang cantik, tidak terlalu crowded..pantai pun bersih :)
masa aku sampai, org tak ramai lagi, so aku dapat pilih meja yg redup.
so, aku ngan P's makan dulu kenyang2..pastu terus pi snorkeling...
subhanallah cantik coral, rasa mcm dekat je..ikan pun besar2...da penat aku terus naik semula.

org kata, bila berada di tempat org jgn sombong2 ya..
maksud aku bukan lah terlalu mudah bergaul. tiba2 ada org tegur kami berdua..
oh, rupanya pekerja kt pulau ni, dia tanya ada nampak nemo ke?
aku kata xde, pastu dia cakap kt aku lagi, mau tgk n pegang nemo x?
hahahaa aku laju2 angguk..pastu dia cerita, nemo tu bukan senang nk tgk sbb dia cuma tinggal kt dlm "rumah" dia, sebab nemo ni makanan utk ikan2 yg lain..
alolololo sian nemo...
so, aku berehat kejap kumpul tenaga sbb aku nak pegi jauh utk tgk nemo n coral yg lagi cantik :)

tiba masa aku pun pergi la snorkeling lebih jauh drpd tempat yg disediakan dengan ajis..
subhanallah lawa sangat..nasib baik aku xde kamera yg bleh bwk dlm air tu..klu tak mmg aku snap banyak2..
mmg cantik x terkata, aku dpt pegang nemo..
pegang clamp yg besarrrr sgt..
ada banyak timun laut aka gamat..
hahhaaa aku x pegang sbb geli...hahahahhaaaaa
menjerit jerit aku bila ajis suruh aku pegang..x cukup laut aku nak lari..kah kah kah

pastu aku jumpa ikan todak yg besar sgt...
coral yg berwarna warni..
tapi.................
semput wehhhhhhhhhh...
hahahahhahaaaa...lg2 klu pkai life jacket ni, so agak berat sket la...
oh, aku mmg ada pergi ke kelas renang ye kawan2...aku belajar renang dgn DSA ( d swim academy ).
aku belajar di kompleks sukan negara. aku join kelas tahun 2012 :)

plak tu aku x pakai kaki itik..
lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah lembab..
ajis rileks jerk bwk n tarik kitaorg..
kah kah kah...

anyway...thanks ajis n abg marc sbb bagi kitaorg pengalaman yg mmg kami x dpt lupakan :)
bila da settle semua, kami pun plan utk dinner sama2 masa kt KK nnt :)




hahahaha tetiba muncul biawak kering nak berjemur..kih kih kih


masa aku pergi, al-hamdulillah bukan musim jelly fish dtg menyerang ye..hahahaa bersyukur sangat

time ni org da mula ramai..setiap masa ada je bot sampai n bwk sekumpulan umat manusia..pelancung pun ramai..


air yang jernih..mmg cantik la..

pemandangan yg jarang dpt kita lihat klu kt semenanjung...



abg marc n ajis baik sgt, masa da siap snorkeling ajis bagi kami sate n kepak ayam :) hahahahaa so makan lah kami sementara menunggu bot sampai utk bwk kami ke pulau yg kedua :)



SAPI ISLAND


tepat pkl 12, bot sampai di jetty mamutik dan terus membawa kami ke Sapi Island..masa tu hanya aku ngan P's je yg ada dalam boat..hahahahaaaa mcm diva la kami ber2 kt dlm boat tu..kih kih kih..

bila sampai je kt Sapi Island, Subhanallah...cantik nyeeeeeee...
langit biru, air yg bire,hijau dan jernih sangat.. mmg cantik uolls....
masa aku pegi ni, mmg tgh musim org ramai...
pulau sapi ni agak kecik, so mmg padat la ngan org...yg berjemur, main pasir ngan anak2..pendek kata mmg padat la....tp aku x tau lah kenapa, mgkin sbb aku amik package Island Express or aku kenal abg marc so, mmg ada org dtg n greet aku n terus dapatkan meja utk aku letak barang2..mmg mcm diva lah weiii...hahahahahaa VVIP sgt perangai kan..

aku kt Sapi Island smpai pkl 4pm, so aku hanya snorkeling kejap jerk..
jauh gak aku pegi, pastu makan n berehat jerk..sebab penat...



jernih kan? pasir pantai pun halus jerk....



hahhaaa kt Pulau Sapi ni mmg banyak biawak yg besar2 mcmni..eeuuuwwww....

sape yg suka makanan jepun, mesti dia tau tu apa..landak laut :)


PASAR FILIPINA


masa balik, aku ngan P's decide utk jalan kaki jerk..sebab sbnrnya dekat jerk..
hahahahaaa dlm 20 min sampai da ke apartment kami..
masa jalan balik tu, kami singgah ke Suria Sabah utk ke tandas kih kih kih,
pastu singgah kt patung ikan todak tu...
pastu singgah pasar...
singgah pasar ikan masin, pasar kraftangan utk belek2 harga...
next entry aku cerita details k....
pastu singgah ke pasar filipina utk membeli kudap kudapan...



lobster uollss.....

ikan..

buah-buahan utk membuat juice

murtabak hanya ada disabah

murtabak ni sedap, cara dia masak pun lain..inti dalam ada sayur-sayuran n ayam/daging..klu dtg sini korg cuba lah rasa k..

ikan buntal...kan? kan?

ketam..aku x tau ni ketam apa...

aku sampai Apartment da ptg, pastu aku trus pegi kaunter Receptionist utk complain pasal air-cond, pastu ada 2 bilik yg available utk kami..so, berangkut la lagi kami..huhuhuu beg2 da la besar, barang plak banyak..huhuhuuuu.....
so, aku berpindah ke blog B plak...huhuhuuuuu....jauh gak berjalan..xpelah, janji ada aircond..
settle semua, kami pun bergegas utk jumpa ajis n abg marc..sbb kami da janji utk dinner sama2...

al-hamdulillah rezeki kami lagi, dinner ajis belanja :) heheheheheee
gambar aku x snap banyak..sbb time kami pegi hujan..so, aku takut kamera basah..aku bungkus je dlm sweater aku..

kami makn ABC special, Sate kambing,ayam & daging, aku minum juices 3 layer..sedap weiiiii..
2 kali aku ulang beli...
kami x lepak lama, sekejap jerk sbb aku nak tgk Final Pahang vs Kelantan :)
Pahang menang weiiiiiiiiiiii...wlupun aku cuma tgk 1st half jerk, sbb aku penat n mengantok gilesss....

ABC special yg ada buah-buahan

satey....bagi aku kuah kacang dia sedap sgt, n sate kambing pun sedap...ayam? biasa2 saje....

so, kita jumpa entry yg lain...sebab aku da penat...

2 comments:

  1. geramnye tgk seafood mentah tuh, kalu rebus kompom terasa kemanisan isi nye yg segar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...ana rugi sgt x buat mcmtu..lagipun ana stay apartment yg lengkap ngan barang2 utk memasak..sigghhh..sebab jadual pack sgt+malas..hehhehehee

      Delete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='