Thursday, November 14, 2013

Trip ke SABAH 2013 : ( DAY 3 ) Poring Hot Spring , Mango Garden Restaurant & Promenade Services Apartment #kaknatheexplorer

MOUNT KINABALU

salam semua..
kalini aku sambung journey aku utk hari ke-3 plak
aku bangun seawal 3.45am..hahahaa jgn x percaya plak..yelah aku tido jam 8pm hahhaa awal gile kan? so awal pagi aku da bgn..lgpun aku xnak terlepas tgk mount kinabalu secara jelas..
yelah aku datang jauh2 drpd semenanjung, pastu gigih drive turun naik bukit semata2 nak tgk gunung pemalu ni..hehehee
cuaca sejuk giless uolls..tapi aku dasar kulit biawak selamba je pkai short pants kt sana..hahahhaaa
kejap2 aku tgk tingkap, nk tgk da cerah ke belom..hahahaa kejap2 kang aku tgk lagi..
x senang duduk ko..excited punya pasal...

pastu aku end up gosok gigi + cuci muka dulu la..
takyah mandi..hahahaa sebab pkai baju lawa2 utk amik gambar je ponnn...hahahhaaa dasarrr sangat
kantoi da yg aku x mandi tp beria2 makeup lawa2..ahahhaaaa

pkl 5.30 aku trus kejutkan P's..
"bangun cepat, xyah mandi just pkai lawa2 utk amik gambar jerk..mandi cepat, awak tu bersiap lambat"..hahahaaa punya la excited kannnnnn....
pkl 5.40 aku ngan P's terus keluar bilik utk pegi kt tmpat yg disediakan utk kita melepak,bergambar berlatarbelakangkan Mount Kinabalu
jom layan gambar2..aku ambik secara berperingkat..
start drpd gelap n makin lama makin cerah, sampai matahari dah terbit :)

masa ni pkl 5.45am

kt sini ada disediakan kerusi utk kita melepak

pkl 6.00am

6.15am

6.20am

6.30 am, matahari da terbit....

kita close up sket :) cantik kan? subhanallah...dlm gambar ni tak seberapa tak sama mcm kita tgk depan2...tak lama kita bleh tgk sbb makin lama awan akan dtg melitupi keliling Mount Kinabalu ni

 masa tu aku ngan P's org pertama yg dtg kt tmpt ni utk bergambar..hahahaaa gile excited kan..pastu makin lama makin ramai yg datang..yg best nye yg mana ada anak2 kecik masing2 muka i-have-no-idea-what-im-doing-right-now bahahahahaaa..cute je memasing..ada yg smpai menggeletar kesejukan...

so, kami kat sana masing2 tolong menolong snap kan pic..
so aku berkenalan ngan 3 auntie's yg dtg bercuti kat pine resort ni ,Jennifer, grace & karen...diaorg sgt peramah..diaorg dtg dari subang jaya..hahhaaa jiran kami la ni sbb aku stay shah alam..
sembang punya sembang diaorg pun ajak aku buat morning excercise..aku pun laju2 angguk..lagipun xde nak buat apa pun pagi2 ni..nak breakfast lmbat lg, pkl 7am baru breakfast..

aku mintak diri utk salin baju...
kami pun excercise sama2...jennifer yg lead kami memandangkan dia ex yoga teacher..:)
masa tgh excercise tu karen tanya aku, aku pegi Poring Hot Spring ke tak? aku jawab aku pegi, then dia kata naik apa, aku jawab aku ada sewa kereta..
then dia pun cakap bleh x diaorg nak tumpang..aku pun mcm ermmmm yelah sbb kereta kelisa kot, manual plak tu..hahhahaaa dia siap cakap nnt tlg isi minyak aku kata x payah..sekali jalan je...
rupanya karen cakap kt P's nnt bayaran masuk, lunch semua diaorg belanja :) ho yeahhhhh...jimat lagi...

kami breakfast sama2...
borak2, gelak2 mcm da lama kenal..
diaorg semua sgt best la....
pastu aku ngan P's balik bilik sambung tido sbb pkl 10am janji ngan diaorg nak gerak ke Poring Hot Spring

kiri Jennifer, kanan Karen..best sgt dpt berkenalan ngan diaorg...sgt sporting n awet muda uolls

PORING HOT SPRING

tepat pkl 10am aku ngan P's check out n transfer beg masuk dlm bilik aunties ni..diaorg stay kt block P1 (bilik yg kami nk sgt stay tu )..hhuuhuuu lawa uolls...terus mengadap Mount Kinabalu..lagi jelas nampak...xpe la bukan rezeki kami.

10.15am kami pun bergerak menuju ke Poring Hot Spring..
perjalanan memakan masa around 45minit utk sampai kesana..perjalanan kesana x terasa sgt sebab kami berlima dlm kereta mmg meriah sgt...
aku bawak slow je..x laju pun..korang bygkan la kelisa yg kecik memuatkan 5 org penumpang..hahahahaaaa...

ticket masuk Rm3
diaorg yg sponsor..sepanjang kt Poring ni, aku xde keluar duit walau sesen pun :)



 kat sini je kami ambil masa 15 minit utk bergambar..hahahaaa aku layankan je diaorg semua..kejap kang amik guna iphone, kejap kang amik guna ipad..pastu nnt jennifer komplen..abang, ini gambar tak terang, abang ini gambar u patut ambik mcmni..banyak betol songeh nye...
tapi mmg comel :)

dari kiri : Grace,tuan belog,jennifer,P's,Karen





 oh, aku ada 1 cerita menarik..
masa weolls tgh Lunch, kami borak2 pasal baju kebaya la, baju kurung moden la..
yg ada shape cantik pakai kebaya, yg xde shape lawa pkai baju kurung moden..smpai la salah seorg drpd aunties ni tunjuk gambar dia pakai baju kurung moden siap ada labuci2,manik2 mmg lawa la..then aku cakap " waaaahhhh...nampak macam Datin la..cantik ", tetiba salah seorg drpd aunties ni cakap.." laaaaa...dia memang datin la, serious i tak tipu "
aku tergamam mcm, "WTH"..humble gileeeeee nampak...seriously korang, diaorg sangat la humble..peramah, tak kerek langsung... then datin tu jawab " dont call me datin, panggil ........ saje. "
ahahahahhaaaa meh aku perkenalkan diaorg...jeng jeng jeng siapakah datin tersebut????? :)


berdiri daripada kiri :
KAREN (berbaju Merah) : dialah datin tersebut :) hehheeheee
P's : cik Lawyer kiteeeeeee...:)
JENNIFER : Branch Manager stemcells berhad :)
Tuan Belog : Kuli Bawahan sajeeeeee..hehehheee
GRACE : Cikgu Matematik






CANOPY WALK

 selepas puas mengambil gambar, kami pun decide utk buat Canopy Walk..
nak masuk kena bayar juga ye...
sila refer gambar dibawah..sekali lagi, aunties tersebut yg bayar :) heee mmg berbaloi n jimatttttttttttttt...



weolls pun mendaki..tak de la jauh sgt..sekejap je..tp kena berhati2 la..pakai kasut yg proper mmg xkan rasa apa2..aku,jennifer & P's jalan didepan, sementara Karen n Grace kt belakang..aku seperti biasa mmg aku je yg jalan kt depan..hahahahhaaa..tetiba masa da nak sampai kt titian gantung tu, Jennifer dpt call..rupa2 nya grace n karen patah balik..diaorg tak nak teruskan..hahahahaha

klu berjalan ngan aunties perkara biasa eh, kejap2 stop amik gambar, kejap2 stop amik gambar...
hahahhaaa nk dekat lapanploh kali berenti amik gambar..LOL..sampai aku x larat da nak posing...
tp xpe, aku layankan je...


 aku 1st time naik jmbatan gantung mcmni..tp aku ok jerk..sebab aku jenis yg lasak..
titi ni mmg akan bergoyang, korang jgn plak mcm bersandar silap2 kang korang yg terbalik..setiap titian ni hanya dibenarkan 6org saje lalu..so take turn ye kawan2..

bagi yg gayat, aku nasihatkan korang xyah naik..tp kalau nak mencuba jugak korang jalan je,jgn menggatal nak pandang bawah..jalan slowly....





aku sempat snap gambar bawah ni..pastu x banyak da gambar sbb battery kamera aku da nak habis :)
 keadaan laluan mcm dlm gambar bawah ni, ni masa kitaorg da turun :)
so berhati-hati...jennifer ni sangat2 energetic..dia selalu berbasikal,jogging,hiking...cuba teka umur dia berapa :)







RAINFOREST CAFE



bila da penat canopy walk, kami pun cari karen & grace rupanya diaorg da tggu kami kat Rainforest Cafe, satu2nya cafe yg ada kat sini...
cafe ni diuruskan oleh  Sutera Harbour.
makanan kt sini mahal2 ye....bagi yg nak jimat eloklah korang tapau makanan siap2 drpd hotel :) hahhahahaaaa mcm aku? xde hal lah.... auntie's support :) jimaaaattttt sgt2...
diaorg siap cakap " order je apa yg uolls nak, pastikan korg berdua kenyang..no share2 food ye...dont worry kami bayar "
hahahahaa..tp tengok menu, sangat lah terhad..
nasi goreng utk share 2 org RM30++ ye korang..hahhahaaa



watermelon juice dibawah ni RM18++ segelas :) hahahahahaaaa
rasa dia? sedap lagi yg jual kt kedai2 makan biasa....
gambar makanan, mintak maaf aku x snap..aku malas + lapar da weiiiiiiiiii....








KIPUNGIT WATERFALL


bila da kenyang, borak2 kami pun gerak ke kawasan air terjun..ada 3 air terjun, tp kami cuma pergi 1 je yg plg dekat adalah kipungit..sebab aku ngan P's kena gerak ke KK dlm pkl 4pm..sebab kt sabah kan cepat gelap...lagipun jalan kundasang ni kan agak bahaya..:)




waterfall dia biasa-biasa je, aku x snap sebab pemandangan dicemari oleh2 pengunjung2 yg x berbaju mandi kt sana...
so end up amik la gambar kt air yg ala ala mcm waterfall ni gak..hahahahaaa 









MANGO GARDEN RESTAURANT



dlm pkl 3, kami gerak balik ke Kinabalu Pine Resort, drop aunties kt sana..ambik beg, salam pelok cium..tukar contact no..aku pun zass...Good Bye Kinabalu Pine Resot, Good Bye Kundasang, Good Bye Mount Kinabalu..Till we meet again :) insyaallah...

masa perjalanan balik, hujan turun..tp dia mcm sikit2 jelah..ada kt 1 kwsn tu kabus tebal..kang kejap lagi kt depan sikit x hujan..pastu jalan lagi kt bawah hujan....alhamdulillah, kereta tak buat hal langsung..wlupun buruk..hahaahahaa

aku singgah kt Mango Garden Restaurant ( sebelah rumah terbalik ) utk dinner..
restoran ni penah masuk JJCM.. aku order nasi goreng ikan masin, P's order ape tah..dia mcm kerabu ikan yg sgt masam..hehehhee
gambar xde, sebab aku da kelaparan :)
harga makanan ok la, standard harga pelancong :)


 interior design restoran ni cantik, kemas n bersih je :)



 masa aku sampai kt sini, keadaan mmg da gelap..tp aku x risau pun sbb xde nak turun bukit ke apa..
tp jalanraya xde lampu..dont worry kenderaan banyak kt sini..cuma jgn bwk laju2..
biar lmbat asalkan selamat..






PROMENADE SERVICES APARTMENT, KOTA KINABALU


aku smpai KK around pkl 7.30pm..berpusing2 aku  cari apartment ni kt mana..
rupa2nya senang je, dia betul2 kt belakang promenade hotel n marina condominium..
cuma kena cari lorong masuk tu aku confuse..smpai berpusing kami kt tmpt yg sama...

aku bygkan dia mcm marina condominium tu, ada guard nk masuk apartment..then parking kereta, tp bukan ye kawan2...apartment ni dia lot kedai kt bawah, kt atas tu apartment..mcmtu..
tempat mmg strategik sangat2 :) kt bwh senang nak cari kedai makan,kedai runcit,market,7eleven,Mc'donalds pun ada ....

dia ada 5 block rasanya..
block A (mcdonalds),B,C ( receptionist ),D,E

da jumpa apartment ni, kami check in..
2 gambar ni je yg aku snap..selebihnya aku malas sebab aku da penat sangat..
bila check in je P's kata nape 2 katil single? sebab dia request nak katil queen..
aku ngan P's mmg x suka katil single sebab rasa cam sempit..hahahahahhaaa

so, call receptionist " jawapan dia, oh uolls kena buat special request masa booking , then P's jawab i tick masa booking nak katil queen..adeh, pening ..
aku cakap senang jerk, esok tlg cari bilik lain yg ada katil queen..

bilik air ok je, bersih la jugak..tapi kan korang.....xde paip utk cuci klu shooo shoo n poo poo....hahahahahahaha korg bygkan la mcmana...

wlumcmana pun aku ttp recommend korg stay kt sini if nak save budget, nak tau kenapa?
tggu di lain entry ye :)

pastu da lama sket, kitaorg call lg receptionist sebab Aircond tak sejukkkkkkk...gile ke apa
KK ni panas ye kawan2..x lama ada technician datang..ok lah aircond sejuk..tp kejap jerk wehh T_T, da lah kitaorg stay 4malam kt apartment ni..bygkan tanpa aircond? huhuuhuuuuu
aku cakap kt P's xpe, esok je complain sbb aku da ngantok, x larat da nk complain2 ni..penat..esok pagi2 da nak pi Pulau...




sumber gambar daripada : Mr. Google



 sumber gambar daripada : http://diarisiketambatu.blogspot.com







sumber gambar daripada : Mr. Google

gambar yg kt bwh ni, gambar bilik yg kitaorg dpt tukar..katil queen, tp bilik ni agak kecik sket..kt situ dapur masak, kt situ ada katil, tv, sofa n meja...xpe janji aircond sejukkkkkkkkkkkkkkk..tu yg penting.





sekian...aku da penat menaip!

2 comments:

  1. Woiiii ! Seronok gila jalan jalan. Mana ole ole akuuu. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nak ke? aku ada fridge magnet lagi..bak sini alamat ko, aku pos kat ko fridge magnet sabah :)

      Delete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='