Instagram

Tuesday, December 16, 2014

Pulau Tioman 2014 - Day 1 ( Panuba Inn Resort )

Salam semua...
seperti yg aku cerita pada entry lepas.
hjg bulan october yg lepas aku ke Pulau Tioman.
Ada seorg sahabat yg hadiahkan percutian ke tioman ni untuk aku.
hadiah harijadi aku. 26 october. syukur.
segala hal booking membooking ni semua member aku rina yang uruskan. kiranya ketua rombongan la...

kami bertolak ke jetty mersing mlm khamis.
ada 2 kereta. 1 kereta drpd KL 1 lagi drpd segamat.
total yg pergi 7 org.
perjalanan alhamdulillah berjalan lancar. allah permudahkan urusan kami.
cuaca sepnjg perjalanan gerimis. dalam hati pun berdebar jgn la hujan time kt pulau nnt..
almaklumlah kami ke pulau da nak hampir musim monsun.

dlm pkl 6am kami smpai ke jetty mersing. again segala urusan rina yg uruskan ( ketua rombongan ) hehehheeee


sempat selfie... :) r u ready nak menghitamkan kulit?



aku sempat menunaikan kewajipan sbgai seorang muslim kt jetty ni. disediakan bilik utk solat. yg x best tempat amik wudhu' utk perempuan tak tertutup + campur je laki pompuan.

perjalanan naik ferry lebih kurang 1 jam stgh. aku membuta je dlm ferry.. sedar2 je da nak sampai..
excitedddd.... tp keadaan cuaca langit gelap menandakan nak hujannn....
kami diturunkan kt jetty ABC. panuba inn ada private jetty. kecik je.. so ferry mmg takkan singgah.
nanti ada org drpd panuba inn akan jemput kami kt jetty ABC.


sebelum pape kita amik group photo dulu....
nak dijadikan cerita.. sampai je kt panuba inn ni hujan rintik2 pun turun.....



boleh nampak kan titisan hujan dlm gambar ni.. tgk kat lantai kayu jetty tu...

dalam gambar ni nampak gemok sebab pakai baju 2 lapis. harap maklum!


bilik yang aku duduk langsir putih tgkt 3 yg ada life jacket tu. mmg 5 star weiiiii .. kenapa 5 star? nnt aku bgtau kenapa...

aku berlari2 anak untuk ke reception area. reception dia berada disebelah restoran. sampai je kt restoran hujan turun selebatnye........ lebat gila... nasib baik da smpai kt reception, klu tak habis basah semua kain baju dlm beg aku nnt....



keadaan lepas hujan. alhamdulillah.... lama jgk sementara nk tggu bilik ready.. weolls breakfast dulu....


bilik da ready so da bleh check in.. yahuuuuu tak sabar nak masuk bilik. sebab aku dpt bilik yg plg cantik viewnyee.......


jeng jeng jeng..... ni view drpd bilik aku.. subhanallah lawa.......
serious lawa gilaaa........ bygkan ko duduk kat balcony, view ko laut warna hijau kebiruan terbentang luas... masyaallah indah betol ciptaan tuhan. tak dpt nak gambarkan dengan kata2 weiiiii...





kat jetty tulah tempat kitaorg berenang.. ikan banyak gileeeeee...... selama 3hari 2 malam jetty tulah tempat kami melepak.. bergelak ketawa....bagi aku percutian ke tioman ni lagi seronok drpd perhentian :)

kami berehat sekejap. mana bleh tahan weiii cuaca cantik, air jernih jom terjunnnn........

are u ready guysssssssssssss....


 

nampak mcm tak dalam kan? percaya lah kt jetty ni agak dalam :) siapa yg x pandai berenang sila sewa life jacket ya.... RM5/day



tu diaorg ngah bagi ikan makan.. hheheheee



pkl 1pm masing naik keatas terus ke restoran utk makan tengahari.. lapar weiiiiiiiiiiiiiii.....
:) ptg nnt kita sambung lagi...


kalau bab makan..masing2 ceria je kan muka tuuuuuuuuuuuuuuuu....
terliur plak tgk air sirap tu... huhuhuuuu


lepas makan balik bilik mandi tidooooooooo...
aku mmg jenis menghargai keindahan alam. so ptg aku nak bgn nk tgk sunset :)


aku duduk sebilik ngan rina n sasha.. diaorg ni kalau tido ya allah susahnye nak bangun..... puas aku kejutkan diaorg sbb nak ajak tgk sunset sama2 drpd balcony.. nan hado nyeee nak bangunnn weii.. lantak... aku tgk sorg2.....

aku duduk termenung..menghayati keindahan alam....
sebelum tu aku evening walk dulu...
selama kat sana iqbal peneman aku, sbb kitaorg mmg jenis menghayati keindahan alam.. cehwahhhhh...





bila sunset da habis baru lah si rina tu bangun... pastu menyesal sbb x dpt tgk sunset.. sape soh tak bangun bila aku kejutkan. padan muka... hehehehee :)

malam kitaorg dinner mcm biasa, bulan terang sgt malam tu.. memula kitaorg borak main kad..
pastu aku, iqbal ngan zaim ambik keputusan utk terjun laut... hehehheeee
subhanallah mmg sejuk tapiiii... dasar laut terang.. aku nampak banyak gila landak laut weiiii... hehehheeee


so aktiviti hari pertama makan - terjun laut - makan terjun laut - makan terjun laut.
drpd siang sampai ke malam kiranya aku berendam. :)



esok sambung cerita lagi ye. snorkeling plak.. yahuuuuuuuuuuuuuu.... 

3 comments:

  1. Berapa bajet yer utk trip ke tioman ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya RM 340 3D2N include 2 breakfast,2 lunch, 2 dinner + snorkeling trip ( w/o equipment ) + boat transfer... sebab saya tak bayar apa2.. kawan yg bayarkan.

      Delete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : PADANG dan BUKITTINGGI Tour, ACEH Tour, MEDAN Tour, JAKARTA dan BANDUNG Tour, JOGJAKARTA Tour ,BALI MUSLIM Tour dan LOMBOK.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.
    Contact person :
    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah ( Tour & Transportation Manager )
    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays
    www.kitaholidays.cf
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='