Wednesday, January 8, 2014

Parpu Daging

Seperti yg aku janjikan, aku akan share Resipi Parpu Daging.
resipi ni ,resipi mak P's.
hehehhe aku belajar makan kari dengan P's.
kalau mak P's masak kari kambing..walawehhhhhhhh...sedap ya ampun..

so, cepat amik pen & kertas.
salin ye.


Bahan - Bahan

parpu ( kacang Dhal ) - 50 sen
bawang putih - 6 ulas
halia - seinci



3 bahan atas tu rebus sekali sampai parpu hancur kalau ada daging rebus sekali dgn daging lebih kurang 2 jam dengan api yg paling kecik sekali.
 

untuk tumis ( gunakan periuk yg lain.)

bawah merah - sebijik
herba campur - 1 sudu
serbuk kari babas - 2 sudu

panaskan minyak ( minyak guna sedikit utk menumis sahaja )tumis sampai pecah minyak.
 
masukkan parpu yg da direbus sekali dgn semua air rebusan.
 
masuk santan. santan sikit je. dalam 1 senduk kecik.
 
kemudian masuk segala ubi, carrot, terong and asam keping. tunggu sampai masak.

boleh masuk tomato untuk rasa masam2 manja.

pastu buh la garam. nak sedap sikit tambah kiub ayam or perisa makanan yg uols prefer.
pastu silalah makan dgn roti canai homemade
dahhhhhhhhhhhhhhhhh
 
* resipi ni aku copy paste chat aku antara P's :) P's bagi khas utk korang semua...
  
aku makan Parpu daging ni ngan nasi + sambal belacan..mmg meletopss uollss...
korg cubalah, mmg sodap... :)
 
 
oh, hampir terlupa. PARPU ni adalah KACANG DHAL :) hahahahaa 
 

nilah dia rupa PARPU .... yg biasa kt kedai mamak or restoran yg jual roti canai tu aku tak gemar sebab warna yg suram, & rasa dia x sedappppppppp.....

2 comments:

  1. amboi....mcm dah prepare nk jd isteri solehah ya adui je...
    haaaaa

    ReplyDelete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='