Instagram

Thursday, December 19, 2013

B.O.N.U.S & J.P.O

Salam manis semua :)

aku da lama tak update blog ni, sebab aku xde Idea..
hehehhee ada je cerita tp sebab malas nak pikir n menaip..
voley ka tara voley mcmtu?
hahaha

bulan 12 seperti biasa la, banyak kenduri kawen..
bermula wedding kat Kuala Kangsar,Kuala Lumpur,Subang,Klang,Yong peng..
perghhh..tiap2 mggu aku x payah masak, sebab dapat makan Free :)
busy mengalahkan pak menteri aku ni..
aku pelik, kenapa tetiba plak aku suka pi Wedding weiii...faktor usia yg meningkat barangkali..

oh, aku sebenarnya nak cerita pasal BONUS & JPO tp melalut plak pasal kenduri kawen,
ampunkan aku..hahaha

aku mulakan dengan BONUS dulu.
tahun ni Al-Hamdulillah tahun yg paling pahit bagi aku, tahun yg paling manis jugak utk aku..
benar kata2 org bijak pandai "Doa org yg teraniaya ni tiada hisab bg Allah".
bermula dengan masalah yg betul2 mencabar kesabaran aku, tp aku Redha segala ketentuan yg Allah
da ciptakan.
Benar! Allah sebaik2 perancang.
didalam kesulitan aku, aku diterima masuk kedalam company yg boleh dikatakan agak terkenal,
Public Listed jugak :).
2 minggu kerja aku dapat BONUS yg pertama, perghh melompat kegembiraan.
sebab masa tu aku buntu sangat,yelah nak raya da kan..
baju raya adik2 & mak aku x beli lg,duit raya lagi,kuih raya..pening..
tp Allah dengar rintihan aku, 90% duit Bonus aku,aku bg kt mak n beli persiapan Raya.
seminggu lepas tu dapat Gaji plak..Full gaji ye..x sampai sebulan pun lg aku kerja..
40% gaji aku,aku bagi kt mak aku..
benar lah apa yg dikata, Berkat duit gaji kita tiap2 bulan jika sebahagiannya kita berikan kepada IBU/BAPA kita. Amin..

bukan tu je, tiap2 bulan aku dapat BERAS n GULA (4kg) FREE..
perghhh..siap boleh pilih lg nak beras apa,drpd beras biasa,basmathi,beras wangi,bio rice..semua pun boleh :) ya ALLAH,aku bersyukur sungguh..

BONUS yg kedua, aku baru je dpt 2 mggu yg lepas weii..
hahahaaa..Ya ALLAH seronok tak terhingga, seperti biasa..40% aku salurkan pada Mak aku :)
pastu mggu lepas rupanya Gaji bulan DEC da masuk..awal weiii...
mmg best dapat gaji awal..tp senak dompet aku nnt nak tggu gaji bulan dpan masukkkkk..
huhuhuhuuuu...
oh,duit gaji pun aku bagi kt mak aku jugak..boleh dapat double berkat tak? LOL! hehehee...

apa yg aku ceritakan ni bukan utk menunjuk2 or riak ye, riak ni boleh membuka pintu neraka utk kita,nauzubillahi min zalik! TAPI, aku nak korang semua PERCAYA, Allah tu ada utk membantu kita,jadikan Dia sebagai tempat kita Mengadu drpd kita mengadu kt Wall FB tu LOL!.
setiap yg berlaku tu pasti ada HIKMAHnye.. contoh mcm skrg ni,jodoh aku x timbul2 pun lagi..hahahaa
aku Sabar jerk..eh, sabar je tak boleh kena usaha jugak..so, aku kena selalu lepak KLIA klu nk dpt pakwe PILOT..kekekekekekekeee.....

LOVE YOU kak Noraida ( bukan noraida yg butang jacket tu tercabut ya... hahaha) ni MAK aku la,saje je panggil Kak, biar mak aku feeling muda sket..hehehheee


ok, sekarang masuk bab JPO plak,
lastweek aku teman P's pegi Kluang, gi rumah kakak dia.
terkedek kedek la aku ngan P's pi TBS tu, sbb gi Kluang naik BAS.
tak kuasa aku nak drive..minyak da mahal!!! Pffttt.....
jakun aku tgk TBS tu, canggih la jugak kan...hehhehee
aku sebenarnya takut sgt naik bas weiii..hahahaa yelah, banyak sgt kemalangan yg melibatkan bas weiii....seriau aku.

ETA lebih kurang 3 jam stgh. nasib baik seat bas tu luas n selesa.
klu x patah pinggang hehh....
sampai je trus pi melantak dulu. kebulur aku kt dlm bas, wlupun aku da makan 3 bijik buah n 1 pack snek. hahahhaaa

oh, 1st time jugak aku makan Nasi Daun Pisang.
gile jakun kan aku ni?

side dish tu aku x makan wei..x sentuh langsung, aku cuma makan acar timun nenas tu ngan papadom :)
 ni lah rupa nasi Daun Pisang tu..hahahhaaa bila aku up gmbr ni kt FB ada yg kata,
'sikit nye u letak kuah kt nasi tu' , hahahaa aku mmg x suka makan berkuah ni..sbb nnt susah nk makan guna tgn n lembik..aku x suka nasi lembik2 ni..huuhuhu
ada gak yg kata 'nasi ambeng ke ni?' hahahhaa ada gak yg lebih jakun drpd aku rupanya..ahhahahaa
mana de rupa nasi ambeng pun..klu nasi ambeng kan ada ayam masak kicap,mee goreng,serunding kelapa,ikan masin dan mcm lagi, tp 1st time aku nampak nasi ambeng aku cakap kt makcik aku "acik,nape jiran sebelah bagi kita mkn nasi mcm nk bagi makan kat kucing" kih kih kih lagilah hawau kan? LOL!

dia ada hidangkan ngan cili kering masin goreng tu kan, ya ampunnn...pedas nak mampos..
meleleh ayor mata aku...tobat aku xkan sentuh da cili tu..hahhahaa

see.....aku x sentuh lgsung kan? hahahahhaahaa

da kenyang smpai berpeluh2 makan kt situ, kami pun truskan perjalanan ke JPO..
hahahhaaaa....
bila smpai je JPO, aku tgk ramai betul org weiii...
kaya2 semua kan...
semua pakat beratur panjang nk masuk butik COACH tu..
aku? tak beratur langsung..sebab aku bukan nak beli handbag pon..
aku sekadar nak cuci mata je katanya..


aku masuk MK, belek2 pusing2 mahal!, dah jom blah..
pastu masuk VS plak, ramai btol org..smpai belaga laga bontot..
aku masuk spray apa yg patut,pastu jom blah..hahahaa pening kepala aku tgk org ramai2 ni..

masuk plak kt VINCCI..homaigad RM25 je? RM35 je? muraaahhhh..
terus jadi gile..hahahaaa mcmni barulah boleh dikatakan murah..
kemain aku berpusing2,try sana sini..hahhaahaaa
da beres beli kt sini, jom gi cari wallet plak..
kata td xnak beli pape kan, tetiba plak nak beli wallet..
time tulah jugak rasa, eh, da 5 tahun x beli wallet baru..kennnnn hahahahaha

masuk ROXY, xde yg berkenan, masuk FOSSIl gile ramai org..wallet pun xde yg aku x berkenan..
masuk GUESS aku bukan berkenan sgt brand ni hahahaa sah2 la xde yg berkenan, next! masuk Lacoste wlupun xde wallet aku ttp nk masuk cuci mata hahaha, next P's bwk pi Charles & Keith..hamaigadddd kt C&K ni pun kasut murah2..hahahaa tp wallet xde yg berkenan ..
last skali sesaje masuk kt Lesportsac..sekali terbekenan plak wallet dia, cute2 je haku tgk..
tgk2 harga..boleh la beli..asyik pkai wallet ala2 gadis, moh le pakai wallet yg lebih besar n boleh masukkan passport,HP n mcm2 sampah kt dlm tu..hahaha

tak lama aku kt JPO tu, tp klu aku pegi dari pagi smpai malam, cukup kot utk aku masuk kesemua butik yg ada tanpa terkejar2 masa..hahahahaaa


so, kesimpulannya disini,klu nak pegi JPO sila bawak DUIT banyak2..hahahahhaa JPO tu x semua butik harga dia murah giler... bleh plak time aku nak balik baru aku nampak butik NIKE..pffttttttt....
selamat duit haku yg x seberapa nak ada ni...hehhehee

 aku beli 2 pasang kasut jerk, yg kaler coklat tu P's punya...aku beli 2 pasang jerk sbb bulan ni je aku da beli 5 pasang kasut, 2 pasang aku bagi P's ngan adik aku no.2, so tggl lah kt aku 1 pasang Platform,2 pasang flat shoes..hehehehheee jadilah drpd xde kan..:)



ni lah dia rupa wallet baru aku, kata xnak gegurl sgt kan..tp beli wallet baru kaler PINK..pffttttt
cissssss ni P's punya pasal sbb dia yg pilih....aku pilih yg kaler itam dia kata x lawa,padahal lawa je aku tgk, rock tu corak2 dia..ala2 rockers2 metallica gitu...


 oh, aku amik gmbr bahagian dalam ni sebab BFF aku, ekin sibok sgt nk tgk..yelah, taste aku ngan dia sama weiiiii..apa aku beli semua dia berkenan..nasib baik aku x berkenan ngan laki dia tu..ahahhaaa kalau tak boleh jadi madu gitu..hahahahaaaa

hahahhaaaa abaikan duit yg x seberapa tu..miskin btol..hhahahahahahaaaa kad tesco,Aeon big,watsons semua ada..


dah, aku da penat merapu..nak baca belog org lain plak :)

4 comments:

  1. ok lapa

    btw JPO mmg heaven lg2 bile org tu dpt BONUSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

    kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi org tu katanya nak dapat bonus jugak dahhhhhhhhhhhh keennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn....hahhaaaa

      Delete
  2. wahhhhh seronok...
    ini boleh nihh jadi calon adik ipar nih...hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak jujue..............blushing da saya..hehehheee

      Delete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='