Friday, July 19, 2013

KAABAH

Salam ramadhan semua..
mcmana ngan puasa?
okey ke?
utk aku, so far so good...semuanya baik
rezeki yg x disangka2 muncul disaat aku mmg memerlukan..
terima kasih Allah..

okey, aku nak share something kat korang..
yang ni aku amik drpd belog kisah sorang laloque...
korang semua hayati la eh....
benda baik n info yg berguna,eloklah kita kongsi bersama..

Gambar: Bila ditanya "Kenapa Orang Islam Sembah Bangunan Kain Hitam Tu?"

Apa yang perlu kita jawab?

BACA ▬▬► http://www.guablog.com/in/47436/0/kenapa-orang-islam-sembah-bangunan-kain-hitam-tu

mekah2




“Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?”
“Oh…. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah”
“Baitullah tu apa?” …
“Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah”
“Allah ada dalam tu?”
“Tak…..”
“Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?”
“Yang saya sembah bukannya bangunan tu..”
“Kamu sembah apa?”
“Saya sembah Allah swt”
“Jadi, kenapa sembah bangunan tu?”
“Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah..”
“Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la..”
“Kamu pernah tengok perlawanan bola dalam TV?”
“Pernah…… selalu..”
“Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?”
“Tengok perlawanan bola la..”
“Di mana?”
“Dalam tv la..”
“Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak..”
“Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada..”
“Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu..”
“So..?”
“Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?”
“Tak.. aku tengok perlawanan bola la melalui tv tu..”
“Peliknya..”
“Sebab apa pulak pelik?”
“Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat..”

“Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya..”
“Hurm.. jadi tak peliklah ni..?”
“Ya.. tak pelik..”
“Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah..”
Anda boleh copy dan share untuk perkongsian
Insyaallah
P/S: (” Kaabah merupakan kiblat bagi manusia di bumi ini. Ia juga melambangkan kesatuan manusia dan perpaduan ummah. Hakikat sebenarnya, orang Islam tidak menyembah kaabah, sedangkan kaabah sendiri adalah makhluk Allah S.W.T Orang Islam adalah menyembah Allah S.W.T yang Maha Esa. Orang Islam diperintahkan untuk menghadapkan dirinya kepada kaabah bagi menunjukkan perpaduan dan kekuatan.
Jom kita bayangkan orang yang solat di atas kapal terbang, adakah dia perlu berbongkok untuk mengadap kaabah yang berada di bawah? Tidak, bahkan dia wajib untuk berdiri tegak dan perlu mengadap kaabah pada permulaan solat sahaja. Jika kapal terbang itu berpusing ke arah bertentangan Kaabah, orang yang bersolat itu tidak perlu lagi berpusing ke arah kaabah. Solatnya sudah sah walaupun tidak mengadap kaabah. Wallahu’Alam.”)

2 comments:

  1. dayah pernah ditanya soalan..

    kenapa kentut batal air sembahyang tapi tak batal puasa .
    yang tanya tu chinese.

    dayah dah cuba jelaskan betapa islam tak menyusahkan sebab tu kentut batalkan air wuduk sebab boleh ambil balik tapi kalau kentut tak boleh jawabnya tanggung seksa sepanjang hari. Islam tak kejam. Allah Maha Penyayang.

    tapi si chinese tu tetap tak boleh nak accept..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm...biasa lah tu, masing2 ada penerimaan n kefahaman sendiri..cuma, terpulang pada kita nak menerangkan dlm bentuk mcmana sekalipun..kan? asalkan mereka x menghina agama kita, respek kita..maka 1000x ganda kita akan lakukan perkara yg sama..:-)

      Delete

bg laluan yang cun komen dulu!..=,='